Foto/ Video: Eroii nu sunt uitați niciodată. Revoluționarii vrânceni au depus coroane la mormintele martirilor de acum 30 de ani

Ceremonialul de ieri de la Focșani nu a fost unica formă de omagiu adus vrâncenilor care au fost uciși la Revoluție. Chiar dacă în Focșani nu au murit oameni la Revoluția din 1989, în județ sunt câțiva vrânceni care au fost uciși în acele zile, pe când se aflau la datorie. În memoria lor, Primăria Focșani a acordat distincții, ca un pas în calea uitării. Și a fost un bun prilej ca o parte dintre membrii Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniţilor, Urmaşilor din Decembrie 1989 (ALIRUD) Vrancea să meargă la mormintele eroilor de la Sihlea și Urechești: Nicolae Voicu și Valerică Buruiană.

Nu a mai fost însă fast și onoruri militare. Doar la Urechești părintele a oficiat o slujbă de pomenire, iar primarul comunei i-a sprijinit pe revoluționari în demersul lor.

De altfel, Adrian Toader, președintele ALIRUD, împreună cu împreună cu Vasile Ghimpu, Constantin Mîndroiu și Mircea Chelaru au ținut să mulțumească primarului și preotului pentru implicare. Mare lucru în ziua de azi, când morții de la Revoluție par să nu mai însemne nimic pentru mare parte din autorități.

La Sihlea nu i-a mai așteptat nimeni pe cei patru membrii ALIRUD, în afară de tanti Maria, mama eroului martir Nicolae Voicu. Nu se poate împăca nici acum cu moartea fiului dumneaei și puțin lucruri îi aduc alinare. Însă vestea că memoria lui Nicolae a fost cinstită la Focșani și că i-a fost acordată o distincție în semn de prețuire i-au umplut ochii de lacrimi mamei Maria.

 

 

Mama Maria a fost fericită că Nicolae al ei este viu și în amintirea altora. Chiar dacă nu l-au cunoscut pe eroul martir, revoluționarii ALIRUD cred că e important să îl omagieze. O coroană și o lumânare aprinsă la mormânt spun clar că jertfa nu a fost uitată. Însă Adrian Toader, Vasile Ghimpu, Constantin Mîndroiu și Mircea Chelaru au mers singuri la mormântul lui Nicolae. Mama Maria nu s-a putut deplasa până la fiul său, la 30 de ani de la moartea lui. Nu poate merge și speră ca cineva să îi ajute și pe părinții care și-au îngropat copiii în 89. Nu vrea pensie specială sau alte drepturi, care oricum ar fi fost pe hârtie. Își dorește mama Maria un însoțitor angajat cu carte de muncă și un cărucior pentru a își putea vizita uneori întâiul născut, la cimitir. Dar chiar și un astfel de ajutor pare mult prea dificil pentru autorități.

 

 

Adauga comentariu