Foto! Cum arată interiorul fostei Școli Comerciale din Focșani: gunoaie peste tot, pereți și pardoseli distruse. CJ Vrancea e îmbiat să cumpere imobilul, însă instituția spune pas, din cauză că nu are bani pentru achiziție și reparațiile capitale

Consiliul Județean Vrancea este decis în ceea ce privește cumpărarea fostei Școli Comerciale din Focșani, după ce lichidatorul judiciar al societății care o deține în prezent a făcut o ofertă. Instituția consideră că cel mai sigur ar fi să nu își exercite dreptul la preemțiune la vânzarea imobilului monument istoric Școala Comercială, aflat în proprietatea SC Diversis SA, aceasta însemnând că proprietarul poate să încerce să o vândă pe piața liberă. Nu ar fi însă o premieră ca Școala Comercială să fie scoasă la vânzare pe diverse site-uri

Potrivit informațiilor oficiale, imobilul are o suprafață de teren de 2.449 mp, din care 2.035 mp curți construcții și 414 mp arabil. Imobilul este compus din C1 - suprafață construită la sol: 1.445 mp, suprafață desfășurată: 3.231 mp, regim de înălțime S+P+1. Școala a fost inaugurată în 1927, la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Focșani, iar „până în 1931 a funcționat ca Liceu Comercial cu 8 clase și cu internat, apoi ca Școală ajutătoare cu internat până în 1986. Afectată puternic de seismele din anii 1977, 1986, 1990, a suferit lucrări de consolidare și restaurare care nu i-au afectat aspectul plăcut”, se citează din Patrimoniul Cultural Național construit din județul Vrancea, apărut la editura Pallas Focșani în 2007.

Fosta Școală Comercială a fost în administrarea Inspectoratului Școlar Județean până în 1985, an în care a pus ochii pe ea Întreprinderea județeană de gospodărie comunală și locativă Vrancea. Printr-o decizie de transmitere bunuri din 19 august 1985, clădirea intră în patrimoniul Întreprinderii. Pe atunci, clădirea era evaluată la 2.446.600 lei. În plus, la acea dată au fost transmise și magazia - valoare de inventar 22.400 lei, beciul - 25.000 lei, gardul de scândură -  3.070 lei și gardul de beton - 15.000 lei.

Oferta de a cumpăra clădirea monument istoric vine de la lichidatorul judiciar al firmei proprietare, prețul calculat fiind de 1.632.857 lei, însă CJ Vrancea spune pas: „Având în vedere gradul ridicat de degradare al clădirii atât în interior cât și la exterior, clădirea nefiind funcțională în acest moment, necesitând renovarea totală”. Nu sunt bani, întrucât „din punct de vedere bugetar s-a identificat ca sursă de finanțare excedentul bugetar al anului precedent”. Într-adevăr, la cum arată interiorul și exteriorul, cheltuiala ar fi imensă, o povară în plus pentru CJ Vrancea, care nu reușește de atâția ani să finalizeze renovarea altor clădiri pe care le deține, chiar dacă are la dispoziție bani europeni.

 

Adauga comentariu