Fostul primar din Tătăranu este acuzat că a falsificat mai multe documente. Un medic veterinar a recunoscut în fața procurorilor anticorupție că a încălcat legea și a primit un an și nouă luni închisoare

Nicolae Pavel, fost primar în Tătăranu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție sub acuzațiile de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și fals intelectual în formă continuată. Pavel a fost primar încă din 1992, însă s-a retras forțat din „activitate” în 2016, când PSD a decis să meargă pe mâna altui candidat, cu care s-a și câștigat primăria. Nicolae Pavel a candidat independent, însă nu a avut noroc.

Acum, alta. Ajuns la o vârstă venerabilă, Pavel este acuzat că, în timpul mandatelor sale, a umblat cu acte false. Dosarul său a ajuns în instanță chiar înainte de Crăciun, însă nu a fost acordat niciun termen. În același dosar sunt judecate și alte două persoane - reprezentantul legal al Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu, și președintele Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu, precum și Asociația comunală a crescătorilor de taurine Tătăranu, pe motiv că au „pus mână de la mână” pentru a frauda fondurile europene.

În perioada 2011-2014, prima persoană fizică, în calitate de reprezentant legal al Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de concesionare, tabel cu deținătorii de bovine, declarații de eligibilitate, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

O parte din aceste documente, respectiv cele două contracte, ar fi fost puse la dispoziție de către inculpatul Pavel Nicolae. Prin aceste demersuri, inculpatul reprezentant legal al Asociației ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 728.219 lei.

Într-un context asemănător, în cursul anului 2015, celălalt inculpat, președinte al Asociației, la instigarea primarului, ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (act adițional la un contract de concesiune, centralizator privind membrii asociației, etc.) demersuri în urma cărora ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 127.089 lei. Și de această dată o parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de către inculpatul Pavel Nicolae.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 855.307 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Pavel Nicolae, Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu și a unuia dintre reprezentanții acesteia.

Aceeași persoană a pus la dispoziția DNA suma de 127.089 lei, asupra căreia s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, arată procurorii anticorupție.

Tot pe 23 decembrie a ajuns în instanță și un alt dosar legat de corupția din Vrancea. Procurorii DNA Galați spun despre o inculpată, D. D., că ar fi vinovată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată. În cauză a fost anchetat și un medic veterinar, care a ales să își recunoască vina.

În cursul anului 2011, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false sau inexacte prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 57.067 lei (prima tranșă).

În același context, în cursul lunii iunie 2014, inculpata l-ar fi determinat pe medicul veterinar Macri Mihai să întocmească în fals mai multe înscrisuri prin care a atestat în mod nereal faptul că inculpata ar deține 80 de capete porcine de o anumită vârstă și greutate, deși realitatea era alta. Pentru 70 dintre acestea, medicul a utilizat niște crotalii folosite cu un an în urmă.

Ulterior, în urma vizitei în teren a comisiei din cadrul A.P.D.R.P Vrancea, după depunerea documentelor în vederea obținerii celei de-a doua tranșe de bani, s-a constatat faptul că exploatația economică nu îndeplinea condițiile impuse prin contract, prin urmare dosarul cererii de plată a fost respins. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu 47.306 lei, inculpata achitând suma de 10.031 lei din prejudiciu.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două autoturisme ce aparțin inculpatei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 11 decembrie 2019, Macri Mihai a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. În prezența avocatului ales, Macri Mihai a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și fals intelectual în formă continuată. Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Macri Mihai împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vrancea”, se arată într-un comunicat DNA.

Sursa Foto: debraila.ro

 

Adauga comentariu