Fost președinte de obște, trimis în judecată pentru fals, delapidare și gestiune frauduloasă. În contabilitatea obștii apăreau facturi pentru produse fără nicio legătură cu activitatea de zi cu zi: de la șervețele umede și borș la ojă pentru unghii!

Nereguli de sute de mii de lei la Obștea de Moșneni Voloșcani din Vidra, descoperite în anul 2015, când aici s-a schimbat conducerea. Procurorii spun că între 2007 - 2015 fosta conducere ar fi creat prejudicii însemnate cu ajutorul a mai multe acte fictive, în dosar fiind trimiși în judecată ex-președintele Obștii, precum și un administrator care l-ar fi ajutat pe acesta în activitatea infracțională.

Potrivit rechizitoriului, Ion H. este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, gestiune frauduloasă și uz de fals, fape comise împreună cu vicepreședintele obștii de la acea dată, în prezent decedat. În baza aceleiași rezoluții infracționale, acesta și-ar fi însușit fără drept din patrimoniul obștii 102.464 lei, sumă ascunsă sub remunerații acordate în mod fictiv consiliului de administrație, comisiei de cenzori și diferitelor persoane care ar fi lucrat ca zilieri. În acest sens, acesta a semnat pe 210 state de plată pe care mai apoi le-a înregistrat în gestiunea obștii. Dintre acestea, 65 de state de plată ar fi conținut date complet fictive.

Același fost conducător de obște este acuzat și că și-ar fi luat materiale de construcții pe spatele obștii. Anchetatorii spun că între mai 2012 - decembrie 2014 a făcut 34 de achiziții de materiale de construcții și două de combustibil, în valoare totală de 138.535,02 lei, fără documente de recepție și dare în consum, fără ca acestea să existe fizic în patrimoniul obștii. 

Totodată, fostul președinte al obștii este acuzat că, în perioada august - septembrie 2014, a achiziționat diverse produse alimentare în valoare de 2.694,74 lei, pe care le-a folosit în scop personal, dar pentru care ar fi solicitat reprezentantului vânzătorului să le factureze pe numele obștii. Documentele au fost introduse în contabilitate, iar banii și i-ar fi însușit. Când au aruncat un ochi pe facturile fiscale, anchetatorii au descoperit că cele cumpărate nu aveau nicio legătură cu activitatea Obștii. Pe facturi apar cartofi, gume de mestecat, lapte de consum, țigări - diferite mărci, înghețată, condimente, borș, drojdie, rom, ciocolată (Milka și Kinder), pufarine, hârtie igienică, chipsuri, cornuri, cereale, oțet și așa mai departe. Culmea, pe una dintre facturi apare chiar și o sticluță de ojă, șervețele umede și baterii.

Ultimul prejudiciu reținut de procurori, în sumă de aproape 80.000 de lei, are legătură cu lucrări fictive de împădurire. În rechizitoriu se arată că în perioada mai 2012 - decembrie 2014 fostul președinte al obștii a decontat de zece ori lucrări de împădurire și întreținere deși acestea nu au fost executate. Firma care a beneficiat de acest bani era condusă de fratele celui care conducea Ocolul Silvic Vidra, cea care se ocupa de pădurea Obștii Voloscani. Pentru a da o aparență de legalitate, fostul președinte al obștii ar fi întocmit trei procese verbale de recepție privind o împădurire care de fapt nu exista, pentru a deconta lucrările facturate de către Vilamar Comprest SRL. Al doilea inculpat în dosar este chiar administratorul acestei societăți. Florentin I. este acuzat de complicitate la gestiune frauduloasă și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe motiv că i-ar fi înlesnit activitatea infracțională lui Ion H.. Acesta a emis cele 10 facturi care atestau că împădurirea ar fi fost efectuată, întocmind în fals trei situații de fapt și trei procese verbale de recepție care se refereau la lucrări neexecutate în realitate. 

Adauga comentariu