Fost penalist de la Judecătoria Focșani, cercetat de Inspecția Judiciară după ce a sesizat CJUE

Georgeta Ciungan, fost judecător de penal la Judecătoria Focșani, a ajuns în situația de a fi anchetată de Inspecția Judiciară după o decizie pe care a luat-o într-un dosar pe care trebuie să îl soluționeze. Magistratul a fost judecător la noi în județ din 2016, iar anul trecut a plecat la Tribunalul Bihor. Aici a preluat un dosar penal intrat pe rolul acestei instanțe în 2016. Două profesoare de la Universitatea din Oradea - Camelia Dindelegan şi Floare Chipea, erau acuzate de trafic de influență, cumpărare de influență și luare/ dare de mită, în timp ce rectorul Constantin Bungău era acuzat de luare de mită. Al patrulea inculpat, Marin Dindelegan, soțul Cameliei Dindelegan, este judecat pentru complicitate la cumpărare de influență în formă continuată și complicitate la dare de mită (2 infracțiuni), în formă continuată. Totul a fost bine și aproximativ frumos până luna trecută, când Georgeta Ciungan a suspendat cauza și a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, „cu cererea de pronunţare a unei hotărâri preliminare”.

Judecătoarea Ciungan a trimis trei întrebări către CJUE: dacă „MCV şi cerinţele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru statul român”, dacă există necesitatea „ca România să respecte cerinţele impuse prin rapoartele din cadrul MCV, inclusiv în privința abținerii intervenției unei curți constituționale, o institutie politico-jurisdicțională, de a interpreta legea și de a stabili modul concret și obligatoriu de aplicare a ei de către instanțele judecătorești” și dacă „principiul independenței judecătorilor se opune substituirii competențelor lor de deciziile Curții Constituționale, cu consecința lipsirii de previzibilitate a procesului penal și a imposibilității interpretării și aplicării legii la cauza concretă”.

De aici jihadul, scriu ziarele din Bihor. Potrivit e.bihoreanul.ro, avocatul soţilor Dindelegan a anunţat chiar în timpul ședinței că declanşează „procedura preliminară a cercetării disciplinare”. „Altfel spus, la sesizarea acestuia, Inspecţia Judiciară va declanşa o anchetă disciplinară împotriva judecătoarei, care riscă chiar şi excluderea din magistratură, pentru că nu s-a supus CCR. Verdictul depinde de rapiditatea cu care va acţiona Inspecţia Judiciară şi apoi se va pronunţa Consiliul Superior al Magistraturii, care ar putea s-o găsească vinovată chiar dacă, ulterior, CJUE îi va da dreptate şi va răsturna, spectaculos, toate deciziile CCR contrare atât Constituţiei, cât şi legislaţiei interne şi dreptului european”, scrie sursa citată.

Adauga comentariu