Fost judecător de penal la Judecătoria Focșani, despre situația din Justiție: „Democrația se învață și era necesară o asemenea lecție ca să îi înțelegem semnificația. Dacă o să înțelegem. Dacă nu, istoria se va repeta”

Dacă în Vrancea pasivitatea magistraților este la „cote maxime” în ceea ce privește poziția față de Ordonanța de Urgență adoptată în 19 februarie, judecătorii care au plecat din județul nostru nu se feresc să spună lucrurilor pe nume. În Vrancea, procurorii nu au discutat nimic despre posibilitatea de a se alătura protestelor colegilor lor din țară, în vreme ce judecătorii au avut o Adunare Generală vineri, pentru a decide ce e de făcut. Însă nimeni nu își asumă vreo acțiune, iar singura decizie cvasi-unanimă a fost aceea de a înainta un punct de vedere către Consiliul Superior al Magistraturii. Cum la nivel local nu s-a luat niciodată vreo măsură pentru a protesta împotriva degringoladei provocate de Tudorel Toader, o parte dintre magistrații vrânceni - și aceia puțini - se limitau în a susține scriptic acțiunile. Până în toamna anului trecut, și judecătorul Georgeta Ciungan, din cadrul Judecătoriei Focșani, era alături de colegii din țară mai mult cu sufletul. 

Lucrurile s-au schimbat după ce a plecat din Vrancea, unde soluționa dosare penale. Din noua sa postură, de judecător în Bihor, Georgeta Ciungan a vorbit cu jurnaliștii de la Info-sud-est, unde a explicat pe larg care sunt nemulțumirile corpului de magistrați. Judecătorul Ciungan spune în interviu că magistrații au chiar obligația „de a exprima opinii în legătura cu reforma sistemului judiciar, cu funcționarea sistemului judiciar și nu în ultimul rând, cu prezervarea statului de drept”. În aceeași sursă se explică pe larg contextul, modul în care s-a ajuns aici, în ciuda criticilor repetate pe care magistrații le-au adus modificărilor instrumentate de ministrul Justiției.

Mai mult, fostul judecător al Judecătoriei Focșani confirmă: nu s-a făcut nicio consultare prealabilă, „cu nicio instutiție, nici cu CSM-ul”. Judecătorul a confirmat totodată că inspecția judiciară și noua secție de cercetare a infracțiunilor săvârșite de magistrați se pot transforma ușor în instrumente de control abuziv a corpului profesional din care face parte: „cine deține controlul acestor instituții, deține justiția”, opinează judecătorul în interviu. 

„Independența pe care o avem este o garanție că voi, mâine, veți avea dreptul la un proces echitabil, indiferent de ce natură, civilă, administrativă, fiscală, penală. Însă  procesul echitabil cu un judecător și un procuror independent, nu înseamnă că nu va fi găsit vinovatul, dacă într-adevăr s-a comis o faptă, ci înseamnă că noi nu putem decide decât după ce am asigurat un cadru legal și echitabil, în afara oricăror intervenții și imixtiuni, că toți își exercită drepturile prevăzute în Constituție și în celelalte legi”, mai spune judecătorul, citat de Info-sud-est.

Georgeta Ciungan spune lucrurilor pe nume: s-a ajuns în această situație din cauza pasivității și nepăsării. Alte declarații asumate ale judecătorului Georgeta Ciungan:

„Încotro ne îndreptăm? Spre dezastru.

Evident că îmi este teamă. Am participat la un protest și acum sunt de acord să răspund întrebărilor d-voastră. Depinde la ce vrei să te raportezi în viață. Teama mea nu face doi bani pe lângă interesul  general pe care trebuie să îl protejez.

Evident, ceea ce s-a facut în ultimii doi ani, cu greu se mai poate reface, indiferent de parcursul politic al acestei țări. Din fericire democrația se învață și era necesară o asemenea lecție ca să îi înțelegem semnificația. Dacă o să înțelegem. Dacă nu, istoria se va repeta”.

Întregul interviu: Judecătoarea Georgeta Ciungan: ”Ne îndreptăm spre dezastru. Am ajuns aici prin pasivitate și nepăsare”. 

 

Sursa Foto: Info-sud-est

Adauga comentariu