Focșaniul vs „ploaia care cade pe trotuare”: 0 - 30, la pauză 0 - 15!

Este un fapt știut: atunci când se deznoadă băierele cerului, o parte din orașul Focșani se scufundă sub ape ca Atlantida. Băltoace imense se formează peste tot, indiferent de „forma de relief”, stradă sau trotuar. Pentru că târgul este departe de termenul „asfaltat în totalitate”, apei nu-i este prea greu să-și găsească drum în pavajul denivelat al unor trotuare sau în găurile din carosabil.


Indiferent ce s-ar spune și pe cine s-ar arunca vina, problema bălților nu a fost încă rezolvată în Focșaniul mileniului 21! Așa cum spuneam, cu fiecare ploaie mai serioasă, bălți mai mari sau mai mici se lăbărțează peste tot, făcând viața amară trecătorilor grăbiți, deloc dornici să-și mureze șosetele din pantofi indiferent de anotimp. Spre exemplificare, vă supunem atenției câteva aspecte surprinse pe strada Cotești 15 la dezgheț...


Astăzi, Sfântul Petru a decis că n-ar fi rău să curgă ceva apă din cer, dacă noroc nu se poate. Ploaia a răpăit o țâră în timpul nopții după care a continuat cu neregularitate până spre prânz. A fost suficient ca diverse cantități de apă să se acumuleze și să se extindă pe străzi exact ca Imperiul Otoman în Europa acum mai bine de șase secole. Iată câteva aspecte surprinse pe străzile Alecu Sihleanu și Nicolae Iorga.


Evident că există sute de astfel de exemple peste tot în Târgul Focșanilor. Dacă ne-am apuca să le aducem pe toate în atenția administrației publice, ne-ar lua foarte mult timp. Însă, nu puteam să evităm trotuarele ce mărginesc Bulevardul București, pe partea unităților militare. În fiecare an, atunci când zăpada se topește, lacurile în miniatură fac imposibilă orice traversare, doar dacă nu ai cizme de cauciuc.


În dreptul unităților militare, spațiul verde se transformă inițial în pasaj pietonal apoi în mlaștină mocirloasă. Bombănind, oamenii sunt nevoiți să meargă pe lângă trotuar, chiar pe carosabil, expunându-se pericolului de a fi accidentați. Trotuare inaugurate acum câțiva ani, se transformă acum, cu fiecare ploaie, în obstacole pentru cetățeni. Așa s-a întâmplat și astăzi, atunci când cerul a lăcrimat doar câteva ore.


Nu avem pretenții, ori, mai bine spus, aproape că am renunțat să mai avem, la trotuare civilizate, de secol 21, construite în așa fel încât să poți circula fără se te uzi la „gogoșari”. E drept, primarul a pornit o cruciadă pe care, omenește vorbind, nu o poate câștiga. Lucruri care s-au făcut prost, altele care nu s-au realizat niciodată, mențin Focșaniul în rândul orașelor modeste, fără personalitate, care nu au nimic de oferit celor care ar dori să-l viziteze.


 

 

Adauga comentariu