Focșănenii, prezenți în bloc la ședința de consiliu local. Aplauze și huiduieli în sala de ședințe

O scenetă frumoasă și demnă de o „Zmeură de Aur” s-a desfășurat în urmă cu câteva momente în al nostru consiliu local. Pur întâmplător, la ședința de CL din această seară au fost prezenți mulți focșăneni simpli, pentru a-i certa pe consilierii care nu votează în interesul lor. Focșănenii au venit singuri - singurei în sala de ședințe, ba chiar au cerut insistent să se voteze un proiect care nici măcar nu exista de la început pe ordinea de zi. La începutul ședinței, când toți focșănenii și consilierii cuminți s-au așezat pe scăunelele lor, domnul primar a insistat să se introducă și alte proiecte pe ordinea de zi, pe lângă cele 47 anunțate oficial. Concret, în unul dintre acestea era vorba despre darea în administrarea Parking a unor locuri de parcare. Că este nevoie de așa ceva, nu e niciun dubiu. Suspect a fost însă cum de au venit tocmai în această seară șoferii care nu au locuri de parcare pe care să le plătească Parking.

Domnul consilier social democrat Mihai Nedelcu, președinte de ședință, și-a învârtit ochii prin sală și a văzut câțiva cetățeni care doreau să le spună ceva colegilor săi: „dacă dorește cineva din sală să vorbească, vă rog, nu știu cum vă numiți...”, a glăsuit președintele de ședință. Și așa au vorbit oameni care locuiau pe diverse străzi, printre care și Aurora, Războieni șamd. Cererea? „Să fiți de acord de a transfera locurile de parcare în administrarea Parking”. „Noi suntem alături de dumneavoastră”, l-a asigurat Nedelcu pe necunoscutul pe care nu îl mai văzuse niciodată și despre care nu știa nimic.

Un alt domn necunoscut a spus că speră „să fie identificate și să supuneți la vot acest proiect”. Proiect care abia fusese pus pe ordinea de zi de către primarul Cristi Valentin Misăilă. Un alt focșănean care nu știa nimic despre proiectul primarului din această seară, le-a atras atenția consilierilor liberali că așteaptă de mult timp să încheie un contract cu Parking. „Vreau să puneți în primul rând problemele cetățenilor, să fim și noi în rând cu lumea. Și celor de la Salubritate să își facă treaba... vine zăpada, nu avem locuri de parcare, nu avem unde lăsa mașina”, a mai spus focșăneanul.

Într-o municipalitate din țară, care funcționează cu un sistem de parcare bine puse la punct, de acum 12 ani, veniturile din încasări reprezintă 22 - 24% din bugetul total. Ideea de a înființa această firmă nu a fost de a da de muncă ginerului meu... am făcut-o pentru a eficientiza locurile de parcare”, a răspuns primarul acuzelor potrivit cărora Parking nu „produce” decât pentru a asigura salariile sinecuriștilor din instituție. Un alt focșănean care a abordat problema Parking a fost un locuitor din zona Bulevardului Independenței. Acesta a încheiat părintește: „Să găsiți o modalitate de a vă înțelege, pentru binele comunității. Fiți patrioți locali, măcar”. Au urmat aplauze. Doar din partea majorității PSD.

În discuție a intervenit și directorul Parking, Nicușor Statache: „cunosc raționamentul pentru care a fost înființată această societate. E dezamăgitor că nu vreți să ne acordați timpul necesar să vă demonstrez că această societate comercială vrea să facă ordine în sectorul parcărilor din Municipiul Focșani. De fapt sunteți vinovați pentru această situație. La înființarea societății a fost aprobat un regulament, ați stabilit niște tarife, pe care le-ați modificat în timpul jocului, în minus. Bugetul a fost calculat pe acele tarife inițiale. De la momentul când am preluat mandatul, colegii mei erau într-un plin proces de inventariere. Care necesită o activitate laborioasă. Am primit acele aproape 11.000 locuri de parcare, într-un săculeț, la grămadă. Și noi le-am așezat pe un tablou final. La final s-a demonstrat că de fapt sunt doar 8.770. Diferența e o sumă cu care s-ar putea face multe. Noi am identificat locuri noi de parcare. Există o situație clară a parcărilor care nu sunt conforme și am făcut o adresă la primărie pentru a fi incluse într-un proiect reabilitare”, au fost câteva din susținerile directorului Parking. În final, consilierii liberali s-au abținut de la vot, locurile de parcare nu vor fi inventariate și nici date în administrarea Parking. Și, firește, au urmat huiduieli.

În această seară a luat cuvântul și o doamnă, care a ținut să îl apostrofeze pe consilierul UNPR Costel Bîrsan. „E pentru prima oară când particip la o ședință, nu am crezut că va fi așa discordie între două partide mari. Pentru ce e discordia? Care fură, care...? E vorba de corupție la noi în județ? Domnul Bîrsan, eu cu dumneavoastră vorbesc, ca consilier sau ce sunteți. Care e problema dumneavoastră, de sunteți numai contra? Contra!!! Nu mi-am imaginat că la o ședință de consiliu e balamuc. Balamuc, așa se cheamă”, a spus doamna. De fapt, doamna voia să știe de ce au fost sistate lucrările pe strada sa. Până la o discuție concretă, consilierul Bîrsan a explicat că este virulent pentru că tabăra adversă nu îl lasă să vorbească. În plus, consilierul i-a dat asigurări doamnei că se abține în a vota proiectele doar pentru că e vorba despre sume mult prea mari în joc, sume „umflate” artificial. „Un metru liniar de gard e 20 de milioane. Sunt banii cetățenilor, ai dumneavoastră, ai tuturor. Camerele de luat vederi, știți cât costă?”, a întrebat-o pe doamnă consilierul.

Când veți fi la putere, atunci să faceți dumneavoastră!”, a fost replica doamnei. Scurt! Numai că în privința acestei interpelări nu au ieșit șifonați cei din opoziție. Primarul a recunoscut că pe strada Gheorghe Magheru reabilitarea a fost sistată, pentru că cei de la CUP au venit cu alte lucrări, care „s-au finalizat târziu și nu mai avem condiții meteo pentru reabilitare. Ne cerem scuze, dar vă garantăm că în primăvară se vor finaliza”.

Alți cetățeni prezenți în sala de ședințe au fost... pensionarii. Care i-au luat la rost pe consilierii PNL, înainte de citirea oricărui proiect, că nu votează amenajarea unui loc în care să joace șah. Pentru că, într-adevăr pe ordinea de zi era trecută și „aprobarea încredințării în folosință gratuită pe perioada 01.12.2018-30.04.2019, către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a spațiului disponibil în suprafață de 57 mp situat în incinta Punctului Termic nr. 8, ce aparține domeniului public al municipiului Focșani, în vederea amenajării și punerii acestuia la dispoziția Clubului de șah al pensionarilor din municipiul Focșani”. Ba chiar viceprimarul Marius Iorga a plusat: „din 2020 noi ne propunem să construim un spațiu nou pentru pensionari”.

Vă spun foarte clar și vă dau dovezi. Anul trecut, cand a fost discuția pentru amenajarea unui club de șah, consilierii PNL s-au abținut. Pentru că nu ați fost în sală și nu vă puteau face promisiuni mincinoase, dar EU, împreună cu Direcția de Dezvoltare, v-am asigurat și anul trecut condiții pentru a vă întâlni să jucați jocuri de societate. În fiecare an am fost alături de pensionari, inclusiv când le-am pus la dispoziție spațiul din Simion Bărnuțiu. Dacă se va aproba acest proiect, imediat Direcția de Dezvoltare va trece la amenajarea spațiului”, a dat asigurări primarul. Culmea, toată lumea a votat, chiar de față cu reprezentantul pensionarilor, aspect subliniat de președintele de ședință. „Proiectul a trecut în unanimitate, și-au revenit și domnii consilieri PNL”, a remarcat Nedelcu.

Adauga comentariu