Fiul silvicultorului Duță vrea să își construiască un bloc lângă fostul tribunal! PUZ-ul nu e de găsit, site-ul primăriei Focșani fiind un adevărat Triunghi al Bermudelor: dispar acte!

În Focșani, oricând pot apărea surprize și neapărat plăcute. Una dintre acestea este construirea unui adevărat bloc, beneficiarul lucrării fiind, pur întâmplător, unul dintre fii silvicultorului Gică Duță. Și poate nici nu am fi aflat, pentru că lucrurile s-au făcut rapid și curat ca în multe alte cazuri, numai că blocul respectiv ar urma să fie ridicat în imediata vecinătate a sediului USR Focșani. „Potrivit unui proiect normativ căruia municipalitatea nu i-a făcut niciun fel de publicitate pentru ca cetățenii să aibă vreo reacție și să poată veni cu propuneri, pe strada Cuza Vodă nr. 10 Focșani se intenționează ridicarea unei clădiri pentru spații comerciale, birouri și locuințe cu regim de înălțime S+P+4+5R. Cu alte cuvinte, un nou bloc, incompatibil cu caracterul zonei, ar putea răsări foarte aproape de două monumente istorice de valoare națională, Palatul de Justiție și Monumentul Independenței. Inițiatorul acestei investiții este SC DCI COFROM INTERNATIONAL SRL, reprezentată de Duță Cristian Ionuț, nimeni altul decât fiul lui Gică Duţă, șeful Ocolului Silvic Focşani, fost subsecretar de stat PSD, apropiat al lui Marian Oprișan și cuscrul președintelui ALDE Vrancea, Ionel Cel-Mare”, atrag atenția reprezentanții USR.

Nu știm ce fel de mamut imobiliar își dorește cel mai tânăr vlăstar al lui Gică Duță, dar am aflat că firma DCI Cofrom a fost înființată în 2011 și, cu toate că la început a vândut mărunțișuri și mai apoi și-a cumpărat o farmacie în Mărășești, la momentul actual se ocupă cu silvicultura și alte activități forestiere. Ceea ce se potrivește la fix cu zona pentru care a fost întocmit PUZ-ul:

Firma, la care administrator și unic acționar este Cristian Duță, o duce bine, chiar dacă a avut ceva eșecuri în trecut, când a mai manageriat societăți împreună cu alte persoane. Mai bine de unul singur!          

Lucrurile sunt cât se poate de serioase și de ascunse, într-adevăr: ultimul PUZ publicat pe site-ul primăriei datează din februarie. Și, când întrebi pe mai marele orașului, îți răspunde ferm: e pe site! O fi având domnul primar un site secret pe care își publică unele lucrări.

USR Focșani atrage atenția asupra asaltului primăriei asupra spațiilor verzi, precum și a necesității actualizării Planului Urbanistic General, cauza fiind ritmul cu care se modifică Planul Urbanistic Zonal în defavoarea focșănenilor, dar favorabil pentru firmele clientelare. Administrația municipală din Focșani, în frunte cu primarul social-democrat Cristi Misăilă, continuă să tolereze haosul urban lăsat moștenire de fostul primar Decebal Bacinschi și, mai mult, pune umărul la reducerea spațiilor verzi și așa insuficiente raportat la numărul de locuitori. Constatăm cu îngrijorare că suprafețe întregi de spații verzi, unele dintre acestea situate în apropierea blocurilor de locuințe, sunt retrocedate sub ochii focșănenilor și se transformă în noi platforme betonate. Ridicarea acestei clădiri cu 5 niveluri (!) pe actualul spațiu verde este condiționată de avizele de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice unde sperăm să se respecte legea privind protejarea clădirilor de patrimoniu și să se apere prestigiul cultural al zonei centrale a Focșaniului”, mai spune Mihăiță Lepădatu, președintele USR Focșani, care consideră că modificarea PUZ-urilor în această manieră ar trebui să înceteze, iar PUG-ul orașului trebuie actualizat.

 

Adauga comentariu