Finul consilierului local Mihai Nedelcu vrea să dărâme o parte din Casa Macridescu. Monumentul istoric rămâne istorie?

Casa Macridescu de pe Cuza Vodă va ajunge cel mai probabil în stadiul de amintire. Nu mai este mult până să se întâmple acest lucru odată cu trecerea timpului și a lipsei de intervenție asupra imobilului, însă, la o adică, am putea să grăbim lucrurile. Finul consilierului social democrat Mihai Nedelcu a cerut și a obținut de la serviciul de urbanism al Primăriei Focșani avizul pentru „desființare parțială clădire - Casa Macridescu Carnabel”. Certificatul de urbanism a fost eliberat chiar vineri, la cererea SC Exclusive Pro Estate, prin reprezentantul său, Marian Cezar Cristian. Acesta este căsătorit cu una dintre fiicele omului de afaceri Victor Istrate, fiind cununați de familia Luminița și Mihai Nedelcu.

Înțelegem că desființarea parțială se referă la o bună bucată din clădire, dar este posibil ca informațiile să nu fie tocmai corecte. Sau, mai bine spus, sperăm. Potrivit primarului Cristi Valentin Misăilă, clădirea de pe Cuza Vodă numărul 4-6 nu este toată monument istoric, iar certificatul eliberat de primărie se referă la partea care a fost declasată în urmă cu ceva ani. Însă eliberarea certificatului este doar un pas, ne-a explicat primarul. Proprietarul imobilului trebuie să mai obțină și alte avize, în baza cărora ulterior va putea fi eliberată și autorizația de demolare.

Exclusive Pro Estate, cea care deține în prezent casa monument istoric, este o societate înființată în urmă cu doi ani de fiicele afaceristului Istrate - Raluca Istrate și Alexandra Cristian - și, culmea, are ca obiect de activitate „dezvoltare (promovare) imobiliară”. Anul acesta, acești dezvoltatori imobiliari i-au primit în societate și pe soții Plăcintă (doamna fiind executor judecătoresc în Brăila). Nu oricum, ci după ce aceștia și-au adus ca aport în natură o proprietate pe care o aveau, „imobilul - monument istoric Casa Macridescu, LMI VN-II-m-B-06415, datată din anul 1892, monument istoric declasat parțial”.

Imobilul cu care soții Plăcintă au intrat în societatea fiicelor lui Istrate este situat pe str. Cuza Vodă nr. 4-6: 1.404 metri pătrați teren, având categoria de folosință curți construcții, și corp - Gradinița nr. 21, în suprafață construită la sol de 382 mp.

Subsemnații Plăcintă Sorin-Nicolae și Plăcintă Adina-Maria, declarăm pe propria răspundere că au fost parcurse toate etapele procedurale privind exercitarea dreptului de preempțiune al Statului Român, astfel că imobilul descris mai sus este liber la vânzare. Subsemnații, Cristian Alexandra, Istrate Raluca, ambele prin mandatar și Plăcintă Sorin Nicolae cunoaștem faptul că imobilul este protejat de efectul Legii nr. 422/2001 și ne obligăm să protejăm acest imobil, conform legislației în vigoare”, se arată în actul adițional din ianuarie, în urma căruia Alexandra Cristian a devenit acționar cu 77%, Sorin Nicolae Plăcintă cu 22%, iar Raluca Istrate a rămas cu un procent de 1% din societate, cât avusese și până atunci.

Corpul de clădire din Cuza Vodă nr. 6 a aparținut în urmă cu câțiva ani aceleiași familii Istrate, iar mai apoi a ajuns la familia Plăcintă. Acum, corpurile și proprietarii s-au reunit iarăși, în condițiile în care cele două corpuri de clădire în care au funcţionat Grădiniţa 21 şi Palatul Copiilor au fost construite cel mai probabil în aceeași perioadă - anul 1892.

Clădirea în care a funcţionat peste 30 de ani Palatul Copiilor este alcătuită din 22 de camere şi trei holuri, la care se mai adaugă câteva anexe construite ulterior, iar clădirea în care a funcţionat Grădiniţa nr. 21 are şase camere. Cele două clădiri au fost câștigate în anii din urmă de moștenitorii familiei Macridescu, însă povestea nu s-a încheiat definitiv nici acum. Posibil să nu se încheie nici după ce clădirile nu vor mai exista. Chiar și în prezent este un proces prin care se solicită revizuirea dosarului inițial.

Aceasta pentru că cele două clădiri au istorii ușor diferite și se avansează ideea că de fapt niciuna dintre ele nu mai aparținea familiei Macridescu în momentul în care au fost confiscate de stat. De fapt, imobilul de pe strada Cuza Vodă nr 4 a fost cumpărat de Elena și General Dr. Macridescu, existând în arhive un act vânzare cumpărare autentificat de Tribunalul Putna, transcris sub nr. 540 din 25 februarie 1919. Ulterior, pe 20 februarie 1942, a fost autentificat la Tribunalul Ilfov un alt act similar: moștenitoarele au vândut Statului Român –Ministerului Agriculturii și Domeniilor. Fiind în proprietatea statului, acest imobil nu a fost naționalizat și nu a mai făcut obiectul Decretului 92/1950, nefiind trecut în anexele acestui act.  

Pe de cealaltă parte, imobilul din strada Cuza Vodă nr 6 a fost cumpărat în martie 1920 de Banca de Scont a României și naționalizat de acest proprietar pe baza Decretului 92/1950. Se spune că imobilul de la nr 6, cel care acum se vrea „parțial desființat” a găzduit persoane importante atrunci când Focșaniul era într-adevăr un oraș cunoscut (de bine) în țară. Pe 25 ianuarie 1916, regele Carol al II-lea a poposit în casa de pe strada Cuza Vodă, după ce asistase la o ceremonie  alături de prefectul județului Putna, generalul doctor Macridescu.  

Adauga comentariu