Explicația lui Merchea privind starea financiară a ENET: vremea a fost caldă. „Gaura neagră este doar în capul domnului Tănase!”

Dragi focșăneni, s-a lămurit misterul pentru care ENET merge din prost în mai prost! Explicația simplă a venit chiar de la directorul societății de termoficare, Manole Merchea, după ce a fost luat la întrebări în ședința de Consiliul Local din această seară de către consilierii PNL Nicu Tănase și Cornel Gheoca. Inițial, Tănase a cerut o dezbatere publică la care să participe toți focșănenii și în cadrul căreia fiecare să spună ce părere are despre aprobarea majorării capitalului ENET. Însă primarul a replicat ca dezbaterea să se facă la vară, în condițiile în care „este vitală mărirea de capital social”. Aceasta pentru că dacă nu se va achita măcar o factură de 2 milioane de lei, furnizarea gazelor naturale pentru producerea agentului termic se va reduce la jumătate. Practic, datoriile nu sunt ale ENET. Focșănenii racordați la sistemul de termoficare plătesc o dată din buzunarul lor, iar apoi mai plătesc o dată datoriile, prin grija municipalității. Dar în rest, suntem bine. 

Atunci când s-a ajuns la dezbaterea acestui proiect, consilierul Gheoca a solicitat să i se comunice de unde vine datoria ENET. „Să înțeleg că sunt niște facturi care trebuie achitate, să plătesc în avans, că nu înțeleg. Cum de în 2017 societatea afirma că este pe profit, ca să dea bine în actele contabile? Nu înțeleg cum s-a ajuns la această sumă, unde sunt documentele?”, a întrebat consilierul. Domnul Merchea a fost suficient de drăguț să răspundă. O vreme, chiar a discutat pe subiect: „Dacă aveați asemenea curiozități vi le puteați satisface. Rapoarte au fost transmise. Dumneavoastră insinuați că s-a coafat cumva contabilitatea și s-a ajuns pe profit. 2017 a fost un an normal de aia s-a ajuns la profit. Noi nu avem altă activitate decât cea de termoficare și dacă afară este cald ca acum, ceea ce este anormal... Noi trebuie să funcționăm acum măcar la 70% din capacitate, normal că nu avem de unde să luăm acești bani”, a explicat Merchea. Practic, ENET merge, consumă, dar nu furnizează?

Când am venit la ENET, în 2013, am preluat 1.600 miliarde de lei, datorie istorică. Până la ora de față, plățile făcute către cei mai mari creditori au fost de 2.260 miliarde lei. Dacă este să vedem care a fost aportul Consiliului Local la această sumă, o să vedeți că este vorba de 170 și...8 parcă de miliarde de lei vechi, din care 20 de miliarde nu au fost pentru acoperirea unor probleme ale ENET, ci prin ENET s-a plătit mentenanța pe perioada în care centrala nu a fost dată cu contract către ENET, iar din cele 12 milioane date majorare de capital în 2014, 11 milioane s-au primit de la mentenanță”, a mai spus Merchea. Însă de aici s-a rupt filmul, iar directorul ENET a început să îi răspundă consilierului Nicu Tănase, care solicitase din nou demiterea sa. „Gaura neagră e doar în capul domnului Tănase. Cato cel bătrân își începea fiecare discus în Senat cu vorbele „și totuși Cartagina trebuie distrusă”!. Aveți același discurs: Și totuși, ENET trebuie distrus! Nu e niciun secret că între noi ...”, dar nu a mai apucat să termine. 

Vorbiți cu mine? Vorbiți cu cetățenii orașului, ia spuneți-mi câți cetățeni sunt mulțumiți? Nu vă e rușine?”, l-a interpelat Nicu Tănase. 

Răspuns: „NU! ... Așa cum în Biblie se prevedeau 10 urgii care se abăteau asupra Egiptului, și asupra Focșaniului se abat”, și-a mai încercat cunoștințele încă o dată Manole Merchea.

În final, totul a fost circ. Iar primarul a subliniat că da, are un interes legat de ENET: „Am interes să nu las 15.000 de apartamente în frig! Aveți copil, merge la școală, se încălzește cu ce? Cu lemne? Interese la ENET sunt în capul dumneavostră, a spus bine domnul director, gaura neagră e în capul dumneavoastră!”, a spus „împăciuitor” primarul. Elegant, cât de cât.

Adauga comentariu