EXCLUSIV! Știri de Focșani se află în posesia interceptărilor care au dus la arestarea lui Alexandru Lefter! Dosarul se judecă din 2015

Fostul șef al ITRSV Focșani, Alexandru Lefter, a jucat mereu la masa oamenilor importanți. Acum joacă la fel, însă din postura de inculpat, într-un dosar alături de oameni mari din județul Buzău, cauză pe fiecare dintre aceștia încearcă să o amâne cât mai mult. Dosarul a început furtunos, cu arestări, inclusiv cu cea a fostului șef ITRSV, în ianuarie 2015. Și, de atunci, se tot judecă. Știri de Focșani a intrat în posesia probelor care au dus nu doar la inculparea, ci și la arestarea acestuia. Lefter este unul dintre artizanii punerii în posesie ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure în județul vecin. Împreună cu el au căzut doi prefecți, un judecător, un avocat, un fost procuror și un șef de ocol silvic.

Cei doi foști prefecți de Buzău, care sunt judecați în dosarul lui Lefter. Sursa Foto: Viața Buzăului

Capul grupului este un afacerist din Slobozia - Gheorghe Ceteraș, care a fost înregistrat ambiental pe când povestea avocatului - Vasile Mihail-Cosmin, inculpat și el în dosar, dar și unui martor, cum a derulat afacerea cu Lefter.

Citiți și vă minunați cum se tocmea prețul pentru fiecare hectar de pădure:

- În 5 zile a venit la mine și mi-a spus: „uitați hârtiile, du-te la... pentru titlu”. Acolo știți ce mi s-a spus? - Domle, bine da... Și am negociat ca țiganu: cine eliberează titlul, spune așa: „păi domle, noi am luat? Păi am luat”

- Noi am luat 5 euro pe hectar. „Stai domne, 5 euro, ce treabă...”

- Pentru o semnătură!

- 5 euro pe hectar nu pot... Ștampila ți-o pune ăla... Suntem chiar absurzi... „Domle, fără 3 euro pe hectar nu discutăm”

- 3 euro ce...?

- 3 euro pe hectar

- La dumneavoastră la 3 euro înseamnă 120.000, numai semnătura și ștampila (ITRSV-ului)

- Ștampila ITRSV-ului pe titlu

- După ce a fost eliberat titlul?

- Nu, nu nu nu. Ca să fie eliberat titlul, trebuie să fie semnat ...

....

- Uitați aici. Aici spune așa: ITRSV. Șeful care este la (Focșani), semnătură și ștampilă. Iar ăștia iau ...șpagă, 3 euro la hectar

- Mi-a cerut 5 euro. „Domnle, nu discut, nu dau 5 euro!” „Dar cât?” „Domnle, fără 3 euro nici nu discutăm”. Și am băgat mânba în buzunar, la un local, am dat 150.000 euro, a pus ștampila pe loc și a plecat

- 15.000 ați dat.

- 15.000, da.

- 150.000 ați fost în partea aialaltă.

- Pentru cât?

- Pentru 5.000 de hectare.

- La 3 euro?

- 3 euro a fost 15.000 de euro a fost să pună numai semnătura și ștampila

- Au tarife...

- ... aici, așa se practică, Ăsta-i sportul. Bine, acuma cum să vă spun dumneavoastră, cu PD-L-ul... Oamenii ăștia nu îi sufăr Și eu am investit mult, vă spun sincer. În ăștia care sunt acum. Am investit mult.

- În PSD și-n ăștia?

- Da, am investit la greu. La greu

- Când e vorba de șpagă sunt toți la fel.

- Bine, dar am siguranța că mă rezolvă. Aici e problema

15.000 euro, o ștampilă și un mandat de arestare

Firește cei doi nu au recunoscut darea și luare de mită, nici măcar în fața acestor înregistrări. Ceteraș a încercat să se scoată, spunând că a mai inventat pe ici, pe colo, „întrucât doream să obțin un preț cât mai mic în situația în care ... (martorul care a făcut înregistrarea - n.r ) ar fi fost de acord să vândă terenul în suprafață de aproximativ 30.000 hectare teren forestier pe care îl obținuse în baza unei hotărâri judecătorești”.

Într-adevăr, în rechizitoriu se reține că Lefter a primit 15.000 de euro, deși ceruse 25.000. 3x5.000 de hectare=suma reținută în actul procurorilor anticorupție, pentru care Lefter s-a ales cu poprire pe conturi și sechestru pe bunuri. Suma poate părea o enormitate, dar nu e. În fapt, Lefter s-a dus la bulău pe un mizilic, față de sumele care s-au învârtit în acest dosar, de ordinul milioanelor de euro. În rechizitoriu se arată că, în perioada 31 mai 2011 - 2 iunie 2011, ca inspector șef al ITRSV, a pretins 25.000 de euro de la Ceteraș și a primit în fapt 15.000, „în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției” pe tilul de proprietate eliberat de Comisia Județeană Buzău, dar și „pentru urgentarea derulării acestei proceduri”. Adică unul dintre ultimii pași prin care Ceteraș, intitulat „văcarul din Slobozia”, a intrat în posesia miilor de hectare din Gura Teghii, județul Buzău. Ceteraș cumpărase drepturile litigioase pentru pădure de la SC Foresta Ardeleana, de aici și graba de a-și procura actele aparent legale și a-și recupera investiția.

Ce spune Lefter: „nu a existat nicio situație în care să fi semnat titlu de proprietate fără a fi fost respectată procedura”. De menționat că Ceteraș a fost testat cu aparatul poligraf, punându-i-se întrebări în legătură cu fiecare mită oferită. Atunci când a răspuns vizavi cu afacerea cu Lefter, a dat un răspuns negativ, care „a provocat modificări specifice comportamentului simulat”.

Procurorii spun că situația ar fi fost mult mai ușoară pentru Lefter „dacă activitatea infracțională ar fi fost întreruptă înainte de emiterea titlului de proprietate asupra terenului în suprafață de 5.055,87 ha, care a ieșit din patrimoniul public al acestuia și a intrat, fără drept, în patrimoniul inculpatului, producându-se prejudiciul în sumă de 89.787.721 lei care constituie totodată și un folos necuvenit pentru inculpatul Ceteraș”.

În Vrancea, cercetările s-au oprit la Lefter

Din probe a rezultat clar că ITRSV nu a respectat procedura de semnare și înregistrare pentru titlul de proprietate 108362/2011, mai spun procurorii DNA. În rechizitoriu se arată și că declarațiile martorilor și documentele ridicate indică clar legătura dintre Lefter și Ceteraș. În acest sens sunt specificate declarațiile date de administratorul firmei care s-a ocupat de măsurătorile terenului și înscrierea în cartea funciară a terenului forestier de 5.500 ha. Și, pentru că „nu se mișca” mai repede, Ceteraș l-ar fi sunat pe acesta „foarte nervos, întrebându-mă dacă mai stă mult după noi. Eu i-am răspuns că noi ne-am terminat lucrarea și că nu depind de noi termenele de avizare și de eliberare a titlului de proprietate. În aceste împrejurări mi-a povestit că titlul este scris, dar că nu este semnat”.

Administratorul societății a mers la ITRSV și a luat actele, iar pe 2 iunie 2011, când s-a întâlnit cu Ceteraș, a mers cu acesta la restaurantul Enigma din Focșani, iar acesta din urmă i-a cerut unui apropiat de-al lui Lefter - cel mai probabil proprietarului localului, Ionel Guțan, să îl convingă să urgenteze „semnarea titlului de proprietate”.

Guțan a negat întâlnirea, „declarație care apare ca nesinceră sub acest aspect, în contextul în care a recunoscut că deține un restaurant pe strada pe care locuiesc el și inculpatul... nu a putut da explicații în legătură cu convorbirea telefonică pe care a purtat-o cu inculpatul la data de 2 iunie 2011, timp de trei minute și nou secunde, în condițiile în care a menționat că „obișnuiam să discutăm foarte rar la telefon - aproximativ o dată pe lună, când de obicei stabilim să ne întâlnim la cafea””.

De altfel, este binecunoscut că Enigma era locul preferat de întâlnire al procuratorilor din Vrancea, însă procurorii anticorupție nu au mers pe fir. Nici procurorii din Vrancea nu au avut cum să deranjeze. După cum se arată în actul de sesizare al instanței, Alexandru Lefter nu are antecedente penale și niciun alt proces aflat în desfășurare împotriva sa... 

Fostul șef al ITRSV a fost reținut 24 de ore între 20 - 21 ianuarie 2015, dată la care s-a pus în mișcare urmărirea penală. CA Ploiești a admis cererea de arestare preventivă ulterioară, astfel că Lefter a primit mandat până pe 19 februarie, însă pe 6 martie 2015 s-a dispus înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, pentru 30 de zile.

Ultima găselniță în proces pentru Lefter este să înlăture probele care îl înscriminează, de aceea a și solicitat instanței, chiar în martie anul acesta „excluderea dintre mijloacele probatorii a procesului verbal de redare a convorbirilor din mediul ambiental din data de 14.01.2015”. Instanța a respins cererea, ca și cea de „administrare de probatoriu privind: -efectuarea unei percheziţii informatice asupra mijloacelor primare de stocare a datelor relevante; -emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Ploieşti în scopul comunicării datei la care s-a efectuat percheziţia informatică având drept rezultat procesul verbal de redare din data de 14.01.2015 mai sus menţionat; dar şi a mandatului în baza căruia s-a efectuat percheziţia informatică a mediului de stocare respectiv; -efectuarea unei expertize criminalistice în scopul de a se stabili dacă conţinutul HDD Toshiba (500 GB, serie S/NA996107AG) reprezintă mijlocul original de înregistrare şi dacă conţinutul înregistrărilor ambientale redate a fost alterat în vreun fel”.

Nu mai vorbim că, la ultimul termen din dosar, Lefter și ceilalți inculpați au vrut musai să știe „dacă există martori în prezenta cauză audiaţi atât cu identitate protejată cât şi cu identitate reală”. Cerere de asemenea respinsă.

Povestea unui dosar anticorupție

În fapt, de la Gheorghe Ceteraș au plecat sesizările. Pentru că avea nevoie de bani - „comisioane” pentru cei care îl ajutau să pună mâna pe pădurea din județul Buzău, a scos în câteva rânduri sume de ordinul milioanelor de euro. Și așa au intrat pe fir cei de la Oficiul Pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, iar de acolo e poveste.

Gheorghe Ceteraș, cel de la care a plecat totul. Sursa Foto: Luju

Gheorghe Ceteraș a împărțit milioane de euro în stânga și în dreapta:

Mai întâi lui Ion Irimia - angajat al RNP Romsilva: 1.000.000 euro. Pentru ca acesta să intervină pe lângă alți funcționari, mai mult sau mai puțin înalți, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

Lui Paul Beganu - prefect de Buzău între 2009 - 2012: 1.000.000 euro. Acesta a avut grjă ca Ceteraş Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate.

Cu această hârtie, parafată de prefectul Beganu, Ceteraș a mers în instanță, pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Așa a ajuns la

Neculae Toader magistrat la Judecătoria Pătârlagele: 250.000 euro. Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă, deși Ardeleana nu avea drept decât pe 9%. În plus, pădurea ar fi fost, mai bine de jumătate, a statului – peste 2.800 hectare. Prejudiciul total din dosar: peste 20 de milioane euro.

Ștefan Feraru – consilier juridic la Prefectura Buzău –23.000 euro și 10.000 lei prin intermediul avocatului Vasile. A „uitat” să reprezintele interesele statului în proces, la recomandarea prefectului Paul Beganu.

Alți inculpați din dosar:

Maria Buleandră – șef al Serviciului Controlul Legalitatii din Prefectură în 2011, ulterior chiar prefect, l-a instigat pe consilierul juridic al prefecturii Stefan Feraru sa tina partea grupului infractional din jurul afaceristului

Mihail-Cosmin Vasile - avocat, omul de încredere și de bază a lui Ceteraș

Gavril Vasile – fost prim procuror la PJ Pătârlagele, avocat în Baroul Buzău, tatăl lui Mihail

Gheorghe Petre Vlad Poenaru - administrator al SC Forestiera Ardeleana SRL, cel care a și depus în 2011 acțiunea la Judecătoria Pătârlagele (Ceteraș cumpărase de la el drepturile litigioase)

Panaete Liliana, secretar în cadrul primăriei comunei Gura Teghii, a falsificat acte (la recomandarea prefectului Beganu), astfel încât Ceteraș să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006.

Eduard Gabriel Moișeanu – fost șef al OS Nehoiu, șef al OS Privat Siriu

Anton Constantin - administrator al unei societăți comerciale

Ca o notă de subsol, menționăm că Gheorghe Ceteraș este inculpat într-un dosar similar, disjuns dintr-o cauză mult mai importantă, unde apar nume ca Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia - Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, dar și judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov. Ceteraș, condamnat într-un alt dosar, reclamă acum abuzuri ale forțelor oculte și susține că unele fapte i-au fost înscenate.

Sursa Foto: Adevărul

Adauga comentariu