EXCLUSIV: Judecătoarea Adriana Copaci, sancționată de CSM pentru abatere disciplinară! S-a dispus retrogradarea de la gradul profesional de tribunal la gradul de judecătorie pentru „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”

Adriana Copaci, judecător în cadrul Secției a II-a Civilă a Tribunalului Vrancea, a fost sancționată drastic de colegii săi din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarea a fost cercetată de Inspecția Judiciară, iar în toamnă CSM a primit un raport prin care se solicita sancționarea acesteia, pentru o abatere disciplinară. Este vorba despre „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”. Potrivit articolului 99 litera t) din Legea 303/2004, care face referire la această abatere, „sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală”.

Din informațiile noastre, sancțiunea disciplinară are legătură cu modul în care a soluționat magistratul dosarul primarului de la Reghiu. Răduță Macovei a fost păstrat pe funcție ca urmare a deciziei judecătoarei Adriana Copaci, în ciuda faptului că are o condamnare definitivă. 

Seția pentru judecători în materie disciplinară s-a întrunit pentru a discuta raportul Inspecției Judiciare vizavi de cauza „Copaci” la începutul acestei luni. Nu s-a luat însă nicio decizie atunci, pronunțarea fiind amânată pentru ziua de 13 noiembrie. Aseară, pe site-ul CSM nu fusese publicat nimic. Azi dimineață însă, soluția Secției a fost făcută publică: colegii judecători din CSM nu au avut niciun dubiu că undeva a fost ceva greșit. Au fost însă nehotărâți în ceea ce privește sancțiunea care ar trebui aplicată.

„Cu unanimitate, amite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Copaci Adriana  –  judecător în cadrul Tribunalului  Vrancea. Cu majoritate, În  baza  art.100  lit.d1  din  Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare aplică doamnei Copaci Adriana  – judecător în cadrul Tribunalului Vrancea sancţiunea disciplinară constând în „retrogradarea din gradul  profesional de tribunal în gradul profesional  de judecătorie” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I raportat la art.991 alin.(1) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de  5 judecători al  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”. 

Adriana Copaci este judecător la Tribunalul Vrancea din anul 1996, după ce anterior, între 1991 - 1999 a soluționat cauze la Judecătoria Focșani. În 2005 chiar a fost delegată pentru funcția de vicepreședinte la Tribunalul Vrancea. 

 

Adauga comentariu