EXCLUSIV! Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea organizării alegerilor din 2009: Prefectul Ion Oprea, pus în funcție pentru a-i asigura un nou mandat lui Băsescu!

Concluziile Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial lasă de înțeles că prefecții ajunși peste noapte pe funcții în octombrie al acelui an aveau menirea de a-l ajuta pe Traian Băsescu în lupta pentru Cotroceni. Vă aduceți aminte, noaptea în care Mircea Geoană a fost președinte! Numai că în Vrancea, Geoană a ieșit președinte, cu toată „intenția” reclamată de această comisie.

Pe lângă multe aspecte reclamate, Comisia a subliniat că o posibilitate de influenţare a rezultatului alegerilor poate fi legată de schimbarea majorităţii prefecţilor într-o singură zi. „Ținând cont de faptul că diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate și acţiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu. Concluzionăm că amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor”, după cum se arată în raport publicat în MOf din 13 februarie.

Firește, Vrancea nu lipsește din tabel:


Raportul Comisiei spune clar unde era problema: „Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale. Rolul prefectului în procesul electoral este foarte important, ţinând cont de atribuţiile acestuia stabilite prin lege (de exemplu, stabilirea preşedinţilor secţiilor de votare)”. Iar la nivel local, Biroul Electoral Central a transmis pe 10 noiembrie 377.452 de buletine de vot pentru alegerile prezidențiale, dintre care 25.000 destinate celor 22 de secții de votare speciale. Mai departe, Prefectura a preluat ștampilele de control ale secțiilor de votare din județul Vrancea ce vor fi întrebuințate la alegerile prezidențiale.

Vrancea, roșie și coaptă

Dar Ion Oprea nu era pentru prima dată în această postură, mai fusese prefect între ianuarie 2005 (când era vicepreședinte PD Vrancea) și septembrie 2009. Cât o privește pe Raluca Tatiana Dan, aceasta a avut o perioadă scurtă în acest post: ianuarie 2009 - octombrie 2009. Doamna, apolitică, este unul dintre oamenii de bază ai președintelui PSD Vrancea Marian Oprișan și secretară a CJ chiar și în prezent. Ulterior, Oprea a plecat din funcție în octombrie 2011, debarcarea sa fiind parafată, culmea, de foștii colegi din PD.

Deși au fost speculații privind o anumită apropiere a prefectului Oprea de Oprișan, în județ au existat în acei ani tensiuni aproape palpabile. Iar în 2009, acuze s-au lansat din mai multe părți. Problema era că fostul prefect Raluca Dan, cu o zi înainte de demitere, trimisese către Autoritatea Electorală Permanentă o listă cu propunerile pentru președinți și locțiitori ai secțiilor de vot din Vrancea, iar după demitere ar fi expediat de pe adresa prefecturii și numele candidaților pentru aceste funcții. Bănuiala a fost că pe liste erau oamenii de bază ai PSD de la europarlamentare. De altfel, în mai multe județe au fost situații similare: unele instituţii ale prefectului au transmis către Autoritatea Electorală Permanentă „două liste cu propuneri distincte: o listă transmisă de prefectul în funcţie până la o anumită dată şi o altă listă transmisă de noul prefect numit în funcţie, care a solicitat, totodată, anularea avizului acordat de către AEP pe baza primei liste”, se mai arată în raport.

În Vrancea a început circul: presa titra că prefectura ar fi sesizat Parchetul pentru uzurpare de calități oficiale, fals și uz de fals, în ceea ce o privește pe Raluca Dan. La rândul ei, Raluca Dan acuza că i s-a spart adresa de mail și că va face sesizare pentru violarea corespondenței. Plus că, firește, o parte dintre persoanele nominalizate pentru birourile electorale erau apropiați PDL, candidați la europarlamentare și la localele din 2008.

Cu tot regalul de declarații, în Vrancea situația a fost alta decât cea de la nivel macro: Geoană președinte! Din vrâncenii înscrişi în liste (319.453), prezența la vot în primul tur a fost de 53.91 %, voturi nule fiind 5.729. Iar diferența dintre candidații care au mers în al doilea tur a fost covârșitoare: 42.56% Geoană, 29.85% Băsescu. În turul doi au votat 179.801 persoane în Vrancea (prezenţă de 56.24 %) - PSD + PC   - 55.05%, PDL - 44.94%.

Aceasta în condițiile în care raportul concluzionează că mare parte din succesul lui Băsescu în decembrie 2009 a stat pe mâna prefecților. Deci, ce s-a întâmplat în Vrancea?
 

Adauga comentariu