EXCLUSIV! Amănunte în motivarea arestării inculpaților acuzați de uciderea lui Telu: cei trei au fost opriți de poliție la câteva ore după faptă, dar au fost lăsați să plece liniștiți. În cauză există martori și probe video

Tribunalul Vrancea a transmis către Știri de Focșani motivarea anonimizată privind arestarea preventivă în dosarul lui Ionuț Bogdan Sprânceană, a lui Gheorghe Vasile Văscăuțanu și Marius Daniel Cruceanu, acuzați că l-au ucis cu sânge rece pe afaceristul Constantin „Telu” Chiriță. Față de datele care se știu până acum, din motivare reiese că, la câteva ore după crimă, cei trei au fost opriți de un echipaj de poliție cu mult înainte de a ajunge în vamă, dar abia la ieșirea din țară au fost reținuți de autorități. Mai aflăm din motivare că într-adevăr în cauză au fost audiați martori, au existat imagini video care i-au încriminat pe cei trei, dar a fost realizată și o expertiză genetică judiciară.

Totodată, în motivarea instanței se arată că mașina pe care inculpații o modificaseră anume pentru a o folosi în jaf a fost lăsată încă din după-amiaza zilei de 22 februarie în apropierea locului faptei.

În ceea ce îi privește pe cei trei, „au plecat din Adjud cu autoturismul..., la punctul „Pod”, unde primii doi, ... au coborât pentru a merge la locul unde se afla autovehiculul cu numere false cu care s-au deplasat până au ajuns pe DJ 205R Slobozia Ciorăști și într-o zonă cu denivelări, unde din sens opus venea victima. Cei doi inculpați au intrat pe contrasens tamponând autovehiculul victimei, inculpații... fiind înarmați cu două arme de foc au executat fiecare câte un foc asupra victimei, proiectile ce au avut drept țintă și victima... și care i-au provocat moartea, cu scopul de a sustrage o geantă în care se afla suma de aproximativ 120.000 euro. Întrucât din sens opus venea un autovehicul cu semne luminoase, potrivit susținerilor acestora, au părăsit locul infracțiunii, abandonând acțiunea de sustragere a genții și, urcându-se la bordul aceluiași autoturism... care a provocat accidentul, au intrat pe DN2 E85. Au continuat deplasarea pe drumul european după care au abandonat acest vehicul urcând într-un alt autovehicul, respectiv cel condus de inculpatul... continuându-și deplasarea pe drumuri lăturalnice cu scopul de a ajunge la domicilii. În aceeași noapte, după aproximativ 3-4 ore cei trei inculpați au fost opriți de un echipaj de poliție, însă identificarea și reținerea lor pentru săvârșirea faptelor pentru care sunt cercetați s-a realizat la vama Nădlac”.

Decizia instanței, de a emite mandate de arestare pe numele tuturor celor trei inculpați, se bazează și necesitatea de „înlăturare a unei stări de pericol pentru ordinea publică și este proporțională cu gravitatea acuzațiilor aduse. ... este evident că nu numai gradul ridicat de pericol social al infracțiunilor de omor calificat și tâlhărie calificată face dovada acestei proporții, ci și modalitatea în care au acționat inculpații”.

Totodată, în motivare se face referire și la fișele de cazier ale lui Văscăuțanu și Sprînciană: cei doi au fost condamnați pentru infracțiuni ca furt, uz de fals, infracțiuni la legea circulației, consum de droguri, amenințare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, „aceștia fiind liberați condiționat în iulie 2018 și respectiv iunie 2016”.

Dacă Văscăuțanu și Sprînciană nu au avut de obiectat atunci când s-a pus problema arestării preventive pentru 30 de zile, cel de-al treilea inculpat, care le-a asigurat fuga, a solicitat să îi fie instituită măsura arestului la domiciliu, „pe considerente de ordin personal dar și faptic în ceea ce privește participarea sa la comiterea faptelor”. Concluzia referitoare la această solicitare? „Judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că la acest moment nu poate fi primită favorabil cererea sa”.

Soluția privind arestul preventiv a fost contestată chiar de acesta, ceea ce înseamnă că dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galați unde se va reanaliza dacă Cruceanu poate fi eliberat din arest. Surse din interiorul anchetei spun că șoferul celor care au tras în Telu susține că nu știa de existența armelor sau că se va ajunge la crimă. Cu toate acestea, Cruceanu a încercat să fugă din țară împreună cu ceilalți doi.

Adauga comentariu