Enigma de la Jitia! Cât costă asfaltarea a doi kilometri de drum comunal!

Pentru că fondurile europene nu mai reprezintă „o atracție” pentru autoritățile publice din România (putem bănui de ce), acestea dau năvală să se aboneze la banii furnizați prin Programul Național de Dezvoltare Locală. În această categorie intră și administrațiile locale din Vrancea care s-au grăbit să se aboneze la borcanul cu miere, tocmai pentru a petici drumurile medievale din localitățile județului. Lucrările merg greu, dar ce mai merge repede și bine în ziua de astăzi?


Cam așa stau lucrurile și în cazul drumului comunal DC 177 din comuna Jitia, localitate aflată sub îndrumarea social-democratului Ion Păun. Administrația locală primește fonduri pentru lucrări de modernizare a unui traseu cu o lungime de 2.200 de metri. Respectivul tronson este aproape distrus, fiind aproape inaccesibil toamna și iarna. În urma proiectului, drumul nou-nouț va putea asigura „accesul autovehiculelor în toate perioadele anului, fără restricții, accesul locuitorilor spre și dinspre locurile de muncă și centrul administrativ al comunei”, se specifică în caietul de sarcini.


Modernizarea DC 177 va costa 1.507.183 de lei (323.311 de euro) fără TVA, sumă care va fi încasată de societatea BITIONFOR CONSTRUCȚII SRL, câștigătoarea licitației. Lucrarea va presupune realizarea de terasamente, a unui sistem rutier, șanțuri, un sistem de colectare și evacuare a apelor subterane,podețe, siguranța circulației prin semnalizare rutieră etc.


Modernizarea tronsonului de aproximativ 2 kilometri ar trebui să se termine în termen de 18 luni de la data de începere a lucrărilor. Cum procesul de atribuire a fost a avut loc pe data de 10 octombrie 2017, înseamnă că prin vara anului viitor drumul ar trebui să fie gata. Spunem „ar trebui” pentru că unii dintre cetățeni sunt sceptici.


„De-a lungul anilor prin primăria comunei Jitia s-au perindat mai mulți primari de diferite culori politice. În preajma campaniilor electorale toți au devenit mai harnici și mai aproape de oameni. Când a venit timpul să meargă din casă în casă să ceară votul cetățenilor, au apărut în mintea lor tot felul de proiecte, care mai de care mai mărețe. Nimic nu îi putea opri să promită realizarea tuturor problemelor comunei”, scrie Petrișor Noapteș pe blogul său, Jitia Press.


Până în momentul de față, modernizarea drumului comunal constă în realizarea unui zid de susținere pentru terenul care a luat-o la vale și pietruirea tronsonului care urmează să fie asfaltat. De altminteri, porțiunea de drum nu va fi asfaltată de la joncțiunea cu DN2N, așa cum era de bun simț, ci de la peste un kilometru mai departe.


Ar mai trebui adăugat și faptul că primăria a bătut palma cu societatea BITONFOR CONSTRUCȚII SRL pentru 1.507.183 de lei, dar în luna martie a acestui an consiliul local al comunei a votat modificarea indicatorilor economici, astfel încât modernizarea porțiunii de 2,2 kilometri va costa 2.064.815 lei (442.808 de euro), deci cu 500.000 de lei mai mult. Din suma totală, administrația locală va contribui cu 105.598 de lei. Ciudat lucru, având în vedere că în documentele licitației nu se stipulează ajustarea prețului contractului.

 

Sursa video: Jitia Press

Adauga comentariu