Elevii de la Colegiul „Al.I.Cuza” învață cu folos ce înseamnă „A fi parlamentar”

Motivată de pasiunea sa pentru fenomenul politic, o elevă a Colegiului Național „Al.I.Cuza” din Focșani a reușit să pună în practică o idee ce s-a dovedit a fi singulară la nivelul instituțiilor de învățământ din Vrancea. Ioana Moldoveanu este în clasa a XII-a și a făcut parte anul trecut din Consiliul Județean al Tinerilor, activitate extracurriculară care i-a alimentat dorința de a înțelege politica, activitatea polticienilor. Așa a luat naștere prima ediție a unui soi de seminar intitulat „A fi parlamentar”.


Aproape 30 de elevi au fost de acord să participe la acest experiment, dacă îl putem numi așa. Practic, elevii simulează activitatea din Camera Deputaților. Împărțiți în patru partide cu ideologii diferite (dreapta, centru dreapta, atânga și centru stânga) ei fac propuneri de legi care sunt dezbătute apoi în comisii. Domeniile alese pentru realizarea de noi acte normative sunt „tineret și sport”, muncă și protecție socială”, „învățământ și știință”. Deși este o joacă, fie ea și de natură didactică, această activitate este luată foarte în serios de Ioana.


„Aici simulăm activitatea din Camera Deputatilor. Împărțiți pe grupuri cu ideologii diferite, venim cu propuneri legislative. În esență, facem acest lucru pentru a informa elevii. Noi nu ne uităm la știri, nu știm prea multe și atunci facem acest lucru tocmai pentru ca tinerii să înțeleagă, pe cât posibil, politica, un fenomen care ne afectează pe toți”, ne-a spus Ioana Moldoveanu.


Alături de Ioana Moldoveanu stă profesorul Săvel Mihăilescu. Cadrul didactic este la fel de implicat în proiect ca și eleva sa. În opinia dascălului, „A fi parlamentar” este o activitate care are în primul rând rolul de a crește gradul de implicare a tinerilor în viața cetății.


„Nivelul de implicare la nivelul societății este destul de redus, am văzut cu toții prezența la urne a alegătorilor, indiferența este desul de mare și, în aceste condiții, trebuie să creștem acest spirit civic prin implicarea tinerilor în viața comunității, în viața publică”, ne-a declarat profesorul Săvel Mihăilescu.


Elevii sunt interesați să participe la o asemenea activitate. Florin, elev în clasa a XII-a ne-a spus: „Îmi place să particip la astfel de activități. Mi s-a părut interesantă ideea. Cred că ceea ce facem zilele astea mă va ajuta să înțeleg mai bine politica, din care sincer, nu prea știu mare lucru acum”. Delia este de părere că „E important să fim la curent cu ce se întâmplă în jurul nostru. Internetul nu este de ajuns din punct de vedere al siguranței informațiilor, așa că mai bine să înțelegem noi înșine despre ce este vorba, în cazul nostru fenomenul politic”.


„A fi parlamentar ” se desfășoară pe parcursul a trei zile. Dacă anul acesta s-au înscris 30 de copii, nu este exclus ca la anul numărul acestora să crească simțitor. Mai mult, profesorul Săvel Mihăilescu nu exclude posibilitatea ca activitatea să capete un caracter interșcolar.

 

 

 

Adauga comentariu