Echipajele canine ale IPJ Vrancea, o poveste despre curaj, datorie și devotament

Încă din zorii civilizției, cîinele a rămas cel mai bun prieten al omului, un tovarăș de nădejde care și-a iubit întotdeauna stăpânul, necondiționat și dezinteresat. Indiferent de rasă, aceste patrupede au dat dovadă, de foarte multe ori, de o capacitate incredibilă de afecțiune în relația lor cu omul.

O categorie canină aparte este cea a câinilor aflați în rândurile armatei, poliției, jandarmeriei, pompierilor sau a salvamontiștilor. De când împlinesc câteva luni, cățelușii sunt antrenați să devină parte integrantă din aceste servicii speciale, slujind cu credință și devotament până la ieșirea din sistem.

Inspectoratul de Poliție Vrancea are în „subordine” 14 ciobănești germani care lucrează asiduu, zi și noapte, pentru „siguranța cetățenilor”. Patrupedele au fost instruite la Centrul Chinologic de la Sibiu și acum își desfășoară activitatea alături de partenerii lor din județul Vrancea, vigilenți și responsabili ca niște adevărați polițiști.

Echipa canină a IPJ este împărțită pe trei categorii, în funcție de abilitățile dobândite la centrul de „instrucție”. În cadrul „echipei” de prelucrare urme și miros uman, își desfășoară cu succes activitatea, am putea spune, trei câini, „dedicați” total meseriei. Aici, însoțiți de colegii lor polițiști, patrupedele participă la cercetările efectuate în cazuri de furturi, tâlhării, violuri dar sunt la fel de dibaci și în găsirea persoanelor dispărute, a evadaților sau a celor dați în urmărire.

O altă categorie este cea a câinilor de patrulare și intervenție. Mai agresivi, aceștia desfășoară misiuni privind menținerea liniștii și a ordinii publice și sunt prezenți, alături de polițiști, în zone slab circulate și întunecoase. Acești câini sunt folosiți la intervenții dificile cum ar fi scandalurile provocate de persoane turbulente sau pentru dispersarea manifestanților, dacă este cazul.

Din cea de a treia categorie fac parte câinii antrenați în mod special pentru detectarea bunurilor de contrabandă, în special a traficului ilegal cu tutun. Cu „nas fin și picior ușor”, patrupedele specializate în acest domeniu sunt adevărate detectoare pe patru picioare, ce conduc polițiștii la sigur, spre locurile în care au fost ascunse obiectele de contrabandă.

Agentul șef principal Dănuț Tărăboacă face echipă cu Ted, un câine care a împlinit trei ani în luna mai. Cei doi „s-au cunoscut” în 2015, la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” de la Sibiu, specializat în producerea, creșterea și dresajul câinilor de serviciu pentru Ministerul Afacerilor Interne și Sistemul Național de Apărare.

După ce a trecut prin perioada de predresaj, Ted a „urmat” un curs de specializare și s-a mutat la Focșani. Anual, el face un test pentru verificarea „aptitudinilor” de serviciu, test care nu i-a ridicat până acum nici o problemă. Echipa formată din polițistul Dănuț Tărăboacă și Ted a îndeplinit peste 40 de misiuni, cele mai multe destul de dificile. „Mă ocup zilnic de Ted. Indiferent de anotimp, de vreme sau de cât de ocupat sunt, am grijă să nu-i lipsească nimic. Ted mă ascultă și mă iubește necondiționat. Mă pot baza pe el indiferent de situație”, spune cu mândrie agentul șef pr. Dănuț Tărăboacă, în timp ce-și mângâie drăgăstos partenerul pe cap.

Agentul șef Constantin Moldoveanu îl are pe Tem, un exemplar splendid de ciobănesc german. Tem împlinește trei ani pe 18 iunie și este partenerul de nădejde al polițistului din 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României. Specializat în prelucrare-miros uman, patrupedul are deja 50 de misiuni la activ, însoțit, evident, de partenerul său, agentul Constantin Moldoveanu.

Acesta își amintește cu plăcere de misiunile îndeplinite alături de jumătatea sa canină, în special de una mai aparte. Anul acesta, la Garoafa, cei doi au participat la o misiune de căutare a unei persoane dispărute. Timp de mai multe ore, Constantin Moldoveanu și Tem au cercetat kilometri întregi de pădure încercând să găsească bărbatul dat dispărut. Un adevărat tur de forță, la finalul căruia cei doi au raportat: misiune îndeplinită!

Agentul șef Daniel Ștefan nu se desparte nici o clipă de Rocky, o huidumă de câine cu ochii strălucind de inteligență. Sunt împreună din 2015 și legăturile dintre ei se văd cu ochiul liber. De altfel, polițistului îi place să spună că, la Sibiu, s-au ales reciproc. La cei trei ani pe care îi are, Rocky este în plină putere. Specializat în misiuni de patrulare și intervenție, namila de câine impune respect, deși, așa cum îl vezi stând liniștit în iarbă, parcă te îndemnă la joacă.

Aparanțele înșeală de cele mai multe ori, lucru pe care agentul Daniel Ștefan ni-l confirmă. Rocky a îndeplinit peste 25 de misiuni și este un veteran în adevăratul sens al cuvântului. Polițistul ne spune că, de multe ori, atunci când văd câinele, oamenii se liniștesc ca prin farmec sau trec de cealaltă parte a străzii. Indiferent cât de scandalagii sunt și cât de tare țipă, în momentul în care Rocky își face apariția, toată lumea revine la sentimente mai bune.

L-am întrebat pe agentul Ștefan de ce a ales tocmai numele de Rocky. De fapt, patrupedul a plecat de la Sibiu cu numele de Rem, însă partenerul său, fan al filmelor cu Sylvester Stallone ne-a mărturisit că nu i-ar fi putut spune altfel decât... Rocky. Cei doi sunt nedespărțiți, ca doi polițiști parteneri ce se respectă. Împart până și pasiunea pentru fotbal. Daniel și Rocky sun fani ai echipei Universitatea Craiova și nu pierd nici un prilej să urmărească împreună meciurile echipei favorite. Pe scurt, sunt o famile.

Rocky este un membru al familiei, cu toate drepturile și obligațiile ce îi revin din această calitate. Atunci când se va pensiona, vreau să-l iau acasă ca să intre cu adevărat în drepturi, ca să spun așa. Rocky este un cîine extraordinar și mi-aș pune oricând viața în mâinile lui, mă rog, în labele lui. Pe viitor îmi doresc două lucruri: să mă bucur cât mai mult timp de prietenia asta a noastră și să câștige Craiova cel puțin un trofeu, anul acesta”, ne spune Daniel Ștefan, în timp ce stă îmbrățișat cu Rocky, ca doi prieteni nedespărțiți.

Mezinul, mai bine zis mezina echipei este cățelușa Jessie. Ea și tânărul agent șef Gabriel Boldeanu fac echipă de doar două luni, însă un privitor atent poate observa că între cei doi există deja o legătură. Deocamdată, cei doi petrec cât mai mult timp împreună pentru a cimenta „relația”. Jessie nu a fost la curs, însă exetrsează din greu alături de coechipierul său, Gabriel. Polițistul ne-a dezvăluit faptul că la anul cățelușa va pleca la Sibiu pentru dresaj specializat în depistarea contrabandei cu tutun iar el o va urma, în mod sigur. „Nu pot să mă despart de ea.  Îmi doresc foarte mult să urmeze cursul fără probleme și cu rezultate cât mai bune. Apoi ne apucăm de treabă”, spune zâmbind tânărul agent șef, Gabriel Boldeanu.

Aceasta este doar o parte a poveștii. Mai există și alta, nevăzută, cunoscută doar de colegi. O poveste care implică efort, dedicație și ore nesfârșite de muncă. O poveste despre legătura indestructibilă dintre un polițist și câinele său, reflectată în misiuni obositoare și momente de joacă. Este povestea echipelor canine din cadrul IPJ Vrancea.

 

Adauga comentariu