Echipa IRIS 8 Focșani, pe podium la concursul internațional de robotică ROBOTOR 2019. Proiectul elevilor focșăneni, un robot pentru situații de urgență, a trezit interesul specialiștilor din Bulgaria și România și ar putea fi pus în practică

Cei trei elevi ai echipei IRIS 8 din cadrul Centrului de Robotică de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani, împreună cu îndrumătorul lor, profesorul Săndel Agache, vin câștigători de la ROBOTOR 2019. Ai noștri au impresionat specialiștii prezenți la concursul internațional desfășurat la București și este posibil ca robotul construit de echipă să treacă dincolo de stadiul de prototip. IRIS 8 se întoarce în Focșani cu un loc III la secțiunea Freestyle. IRIS 8 îi are în componență pe Alexandru Micu (Colegiul Național „Unirea”), Răzvan Panaite și Marius Pantelimon (ambii elevi ai Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”).

„Noi am prezentat un robot pentru situații de urgență, care determină niște gaze periculoase - metanul în special, analizează semnele vitale ale persoanei rănite și afișează electrocardiograma prin conectarea unor sonde și protejează omul împotriva unor explozii accidentale. A trezit interes și din partea unor specialiști din străinătate - doi specialiști din Bulgaria, și doi cercetători români.

Copiii au muncit mult. La această categorie de creativitate e foarte dificil, chiar dacă criteriile sunt într-adevăr destul de precise. Pentru că juriul are în componență membri de pregătiri diferite și grade diferite de pregătire. Adică pe același domeniu sunt poate mai mulți, dar cu abordări diferite. Și poate fi și o doză de subiectivism.

Aveam experiența aceasta la internaționale, dar nu mă așteptam să fie atât de dificilă. A fost greu, în sensul că noi acum suntem la o categorie de seniori, cu elevi din clasa a XII-a. Am participat la categoria freestyle seniori, cu doi elevi de la Edmond Nicolau și unul de la Unirea, toți de clasa a XII-a. Noi ne așteptam la un rezultat și mai bun, dar suntem mulțumiți, pentru că a fost strânsă competiția. Au fost reprezentanți din Serbia, Bulgaria, Macedonia, Moldova”, ne-a spus profesorul Agache.

Adauga comentariu