E oficial: primarul Răduță Macovei, out! Prefectul Hornea a fost cercetat pentru abuz în servicu, în legătură cu refuzul de a aplica prevederile legale

Primarul de Reghiu, Răduță Macovei, este greu de înlăturat din funcție. Și, după el, este posibil să tragă și alte persoane. Deși a fost condamnat definitiv anul trecut și i-a fost interzis și dreptul de a ocupa o funcție electivă, primarul e bine mersi. Aceasta pentru că secretarul comunei a dat-o cotită și a refuzat să aplice legea, iar prefectul județului nu a luat măsurile care se impun - se arată într-o plângere înregistrată la Judecătoria Focșani. Concret, este vorba despre o acțiune introdusă de un consilier local PNL din Reghiu, în care solicită instanței să desființeze o soluție a procurorilor, prin care plângerile împotriva lui Sorin Ionel Florin Hornea - prefectul județului, și alui Marius Mușat - secretarul comunei, au fost respinse. Plângerile aveau la bază refuzul de a aplica legea, în speță de a constata încetat mandatul primarului Macovei, urmare a condamnării definitive a acestuia.

Potrivit concluziilor puse în sala de judecată chiar de procurorul de ședință, legea este clară. Chiar dacă primarul a fost condamnat cu suspendare, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție primează. Decizia la care se face referire spune că mandatul unui ales local încetează și în cazul  condamnării definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Cu toate acestea, cei doi funcționari publici care au fost cercetați pentru abuz și a căror caz a fost clasat sunt nevinovați - a subliniat procurorul, prin prisma faptului că au avut în vedere doar soluția de condamnare și nu au comis fapta cu intenție.

Cu toate acestea, avocatul consilierului care cere tragerea la răspundere a prefectului și secretarului a subliniat că ambii funcționari au fost înștiințați în scris despre situație, inclusiv despre decizia 18/2015 a Înaltei Curți. „Urmare a adreselor, prefectul nu ne răspunde, iar secretarul ne dă un răspuns care vizează sentința Judecătoriei Focșani. Nu putem crede că atunci când a făcut omisiune de sentința Înaltei Curți nu a știut care sunt consecințele juridice”, a arătat avocatul, subliniind că a fost clar vorba de o intenție, de aceea cei doi ar trebui cercetați din nou la parchet și trimiși în judecată.

Pe de altă parte, avocatul părții adverse a susținut că soluția judecătoriei, menținută la Curtea de Apel Galați - respectiv condamnarea cu suspendare, nu poate fi ignorată. Motiv pentru care a concluzionat că la Reghiu s-a respectat legea în totalitate. „Acel primar a fost condamnat cu suspendare și instanța a dispus ca revocarea mandatului să opereze doar dacă măsura va fi revocată. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Analizând legea care s-ar fi încălcat, concluzionăm că secretarul a explicat juridic de ce nu poate fi încetat mandatul primarului. Dacă nu ar fi respectat prevederile legale, ar fi fost plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești. Nu am încălcat legea, am urmat pașii legali. Nu poate opera încetarea mandatului”, a susținut avocatul secretarului din Reghiu.

Cu toate acestea, avocatul prefectului a avut o altă opinie vizavi de mandatul primarului, fiind în concordanță cu decizia ÎCCJ. Cât despre cercetarea la parchet a clientului său, a arătat că soluția este corectă, întrucât prefectul nu a comis o infracțiune.

Condamnarea primarului Răduță a creat ceva vâlvă. Și nu este pentru prima dată când, după o soluție definitivă de condamnare, un primar își păstrează mandatul. Aceasta pentru că secretarul localității respective trebuie să constate încetarea de drept a mandatului primei mâini din primărie. Ceea ce e dificil din varii motive: prietenii, rea-voință, frică de a-și pierde postul. La Reghiu s-a constatat că primarul a comis mai multe infracțiuni de conflict de interese între 2012 - 2014. Prima condamnare a venit în martie anul trecut: 2 ani de închisoare cu suspendare, plus pedepse accesorii și complementare constând în „interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat”. În apel, soluția a fost menținută, însă din iunie 2017 și până în prezent, primarul este bine-mersi, după cum am arătat. De aici și plângerea penală a consilierului local liberal, prin care îi acuză pe cei în drept că nu au făcut diligențe în aplicarea hotărârii de condamnare a celui care taie și spânzură în comuna Reghiu.

Adauga comentariu