E de ajuns? 30 de hectare vor fi reîmpădurite de Direcția Silvică Vrancea în această primăvară!

În acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are în perspectivă o amplă acțiune de regenerare a 12.615 hectare de pădure în toată țara, 7.935 de hectare prin regenerări naturale și 4.680 de hetare prin lucrări de împădurire. În județul Vrancea, partea care revine Direcției Silvice ar fi de peste 200 de hectare, sarcină pe are instituția își propune să o ducă la bun sfârșit în această primăvară.


Regenerarea naturală a pădurilor este o operațiune ce presupune acțiuni de curățare a copacilor și extragere treptată a arboretului matur. În județul nostru, din cele 203,36 hectare vor fi regenerate natural 173 de hectare, în timp ce restul de 30.37 hectare vor fi, practic, reîmpădurite. Anul trecut în Vrancea s-au efectuat regenerări pe 134 de hectare, ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, anul acesta vom  avea mai multă pădure.


Împădurirea se face cu puieți din cele 14 pepiniere aflate pe raza județului Vrancea, din care cea mai mare, cu o suprafață de aproximativ 40 de hectare, se află la Dumbrăvița. Alte două pepiniere importante le găsim în comunele Nereju și Soveja.


„Există un control anual al regenerărilor în baza căruia se controleaă fiecare suprafață de pădure. În zona de munte, mergem în teren și vedem dacă o suprafață s-a regenerat natural și dacă e cazul o completăm cu plantări. În zona de câmpie sunt suprafețe de până la 3 hectare care se taie ras și se plantează”, ne-a spus inginerul Victor Dumitru de la Direcția Silvică Vrancea.


Activitatea de împădurire este ceva mai costisitoare. În zona de câmpie se pregătește întâi terenul, asta însemnând extragerea cioatelor din sol, aratul și discuitul suprafeței pe care se execută lucrările, urmate de operațiunea plantării propriu-zise. Cu preponderență, anul acesta se vor planta puieți de molid (zona Lăcăuți), molid ( 8 hectare pe raza Ocolului Silvic Focșani), plop alb și negru, salcie și stejar (Panciu și Dumitrești).


Cea mai mare suprafață va fi reîmpădurită pe raza Ocolului Silvic Focșani (14 hectare), urmat de Ocolul Silvic Soveja (8,90 ha), Ocolul Silvic Panciu (5,27 ha) și Ocolul Silvic Dumitrești (2,20 ha). Anul acesta vor fi plantați 120.000 de puieți iar costurile de reîmpădurire sunt estimate la 296.231 lei, aproape 63.000 de euro.
 

 

Sursa foto: Directia Silvică Vrancea

 

Adauga comentariu