După recenta reabilitare, Cinema Balada este pregătit pentru alt rând de lucrări! Se prevăd cheltuieli ce depășesc jumătate de milion de euro!

Cinematograful „Balada” intră (?) din nou în lucrări, de data aceasta de „creștrere a performanței energetice și lucrări conexe”, asta după ce a fost reabilitat odată, în 2012, împreună cu alte obiective de care își aduce aminte tot focșăneanul: Piața Unirii, Ateneul Popular, Teatrul Municipal și Grădina Publică. Mai puțin obeliscul, care a supărat pe cineva și nu a fost inclus în programul de reabilitare de opt milioane de euro.


Iată că astăzi, datorită schimbării unor legislații de mediu, primăria încearcă să agațe un nou proiect care are ca obiectiv ceva lucrări la clădirea fostului cinema. În nota conceptuală se arată că, la fel ca celelalte clădiri construite înainte de 1990, Cinematograful Balada „reprezintă una dintre cele mai importante pierderi de energie prin pereții exteriori, ferestre și terase, aceste pierderi determinând costuri foarte ridicate cu încălzirea pe perioada iernii”.


Prin urmare, oameni buni, după ce s-au pompat milioane de euro în reabilitarea clădirilor sus amintite, acum se vor băga alte mușuroaie de bani întrucât nimeni nu s-a gândit atunci să prindă în proiect izolarea termică a clădirii? Eficiență maximă!


Potrivit documentelor oficiale, noile lucrări au fost estimate la trei milioane de lei fără TVA, adică 630.238 de euro, din care 2.550.000 de lei (85%) vor reprezenta contribuția Uniunii Europene, 390.000 de lei (13%) cea a statului și 60.000 de lei (2%) a bugetului local.


Să nu ne înfierbântăm, totuși, pentru că „investiția se preconizează a fi finanțată din fonduri nerambursabile”. Deocamdată se vor cheltui 80.000 de lei fără TVA (16.800 de euro) doar pe studiile de elaborare a documentațiilor în baza cărora se va obține finanțarea. Sau nu! Cine (?) va realiza documentația va câștiga oricum.

 

 

 

Adauga comentariu