După o retrocedare „cu cântec”, una dintre clădirile emblematice ale Focșaniului stă să se dărâme!

Casa Macridescu este binecunoscută aproape tuturor focșănenilor, dar mai ales celor în vârstă care au apucat s-o vadă funcțională și bine întreținută. Cu o arhitectură minunată, cele două corpuri de clădire situate pe strada Cuza-Vodă la numerele 4 și 6 au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1892. În 1916, imobilul, o efigie a vremurilor de altădată, l-a găzduit chiar pe regele Carol al II-lea aflat în vizită la Focșani. Monarhul a fost însoțit atunci de doctorul Ioan Macridescu, prefectul de atunci al județului Putna.


Istoria celor două imobile o ia pe alte făgașe după Primul Război Mondial. În 1919, clădirea de la numărul 4 a fost cumpărată de Elena și Ioan Macridescu, ca 23 de ani mai târziu, în 1942, moștenitoarele legitime ale celor doi să o vândă Statului Român, respectiv Ministerului Agriculturii și Domeniilor. Din acest motiv imobilul nu a mai fost naționalizat întrucât acesta aparținea deja staului. În ceea ce privește casa din Cuza-Vodă numărul 6, a fost cumpărată în anul 1920 de Banca de Scont a României și a fost naționalizată în 1950, în dreptul proprietarului figurând instituția bancară amintită.


Până în 1990, cele două clădiri au avut destinații diferite. Au adăpostit o maternitate, o grădiniță și Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei, ulterior Palatul Copiilor. Din 1972, cele două imobile se aflau în patrimoniul Ministerului Educației. După Revoluție, au apărut moștenitorii. Printr-un proces de uzură, în anul 2005 și 2009, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Vrancea a pierdut bătălia cu Daniela Raemy Carnabel și Elena Cleopatra Carnabel, cele două corpuri de clădire devenind proprietate privată. Lucru de mirare având în vedere faptul că cele două imobile fuseseră vândute cu acte în regulă Statului Român și respectiv Băncii de Scont a României.


În anul 2014 corpul de clădire de la numărul 6 a fost vândut omului de afaceri Victor Istrate iar acesta, la rândul său, l-a vândut familiei Plăcintă. Casa Macridescu este acum într-o stare deplorabilă. Nici unul dintre proprietarii săi nu a făcut nimic pentru a restaura această bijuterie arhitectonică construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Actualii proprietari au încercat să vândă imobilul și s-au adresat, pe rând, primăriei și consiliului județean, însă cele două instituții nu au fost interesate de achiziționarea acestei case simbol a orașului, exercitându-și dreptul de preemțiune.


Așa se face că impunătoarea construcție se află într-o stare avansată de degradare și că înăuntrul ei locuiesc oameni ai străzii. Nu a fost suficient că retrocedarea a fost cel puțin dubuioasă, dar când autoritățile au avut șansa să facă ceva au ridicat din umeri. Una dintre clădiri a fost declasată din rândul monumentelor istorice, însă pe celălalt corp de clădire (numărul 6) plăcuța cu inscripția „monument istoric” se află la vedere.


Casa Macridescu are o valoare de inventar uriașă. Terenul de 5.000 de metri pătrați se află la doi pași de centrul orașului, ceea ce înseamnă că imobilul ar putea fi cumpărat cu o sumă ce poate ajunge și la un milion de euro. Dar ce înseamnă asta pe lângă milioanele de euro aruncate aiurea de administrația județeană și cea locală în cei 30 de democrație?

 

Adauga comentariu