Două primării din Vrancea au cotizat serios la societatea care a „scos țara din noroaie”. Încredințări directe de peste 170 de mii de euro, inclusiv pentru frecția la picior de lemn numită „studiu de fezabilitate”

Ieri, jurnaliștii de la Recorder au publicat o investigație despre cum se fraudează banii din PNDL”, având în centru contractele încheiate de primăriile din țară cu o firmă de casă a PSD. Jurnaliștii arată cum Hercinic SRL, firma condusă de un preot care lucra la Ministerul Dezvoltării condus pe atunci de Paul Stănescu, s-a lansat serios în afaceri, fără ca nimic să o recomande. În investigație se arată că societatea era de fapt un butic de cartier, cu zero angajați, zero profit și așa mai departe. Cu toate acestea, Hercinic obține lucrări pentru renovarea de școli, dispensare și cămine culturale: peste 130 de contracte în doar patru luni. Așa a ajuns Hercinic să fie maestrul absolut în topul preferaților la încredințările directe de pe SEAP.

În Vrancea, Hercinic a bătut lejer palma cu două primării: Vidra și Tătăranu, care i-au încredințat contracte de lucrări pe bandă rulantă, licitațiile fiind publicate la intervale de niciun minut, în perioada octombrie - decembrie 2018. Campionul absolut este comuna Tătăranu, care a vărsat în contul Hercinic nu mai puțin de 467.000 lei prin încredințări directe. Nici comuna Vidra nu s-a lăsat mai prejos: deși a avut mai multe contracte încredințate societății fantomă, sumele mai mici au făcut să se ajungă la un total de „doar” 360.000 de lei.

Pe de cealaltă parte, o afacere similară s-a încercat și cu comuna Sihlea, însă cele trei licitații au fost anulate.

Cea mai mare sumă dată de Tătăranu prin încredințare directă a fost de 130.000 de lei. Două contracte distincte, cu aceeași valoare, pentru „Servicii de elaborare proiect tehnic, documentații pentru avize și acorduri, DTAC pentru modernizare drumuri stradale” - adică 9 kilometri, dar și pentru „Studii de fezabilitate pentru proiectare modernizare drumuri și poduri de interes local”. O altă sumă care iese din tipar este 96.000 de lei: „Servicii de elaborare proiect tehnic, pentru modernizare drumuri stradale”. În rest, contractele pentru care a luat Hercinic bani de la Tătăranu au avut sume cuprinse între 3.000 și 25.000 lei.

Este vorba despre servicii de proiectare tehnică - elaborarea de studii de fezabilitate, actualizări studii de fezabilitate, documentații pentru avizarea lucrărilor de investiții pentru modernizarea și reparții la dispensarul uman din comună, a terenului de sport Tătăranu, terenului de sport Bordeasca Veche nr 1 și amenajare suprafață de joc, precum și reabilitare drum DC 209.

La Primăria Vidra încredințările directe către Hercinic au fost constante, sumele variind între 25.000 și 35.000 de lei. Este vorba despre studii de fezabilitate și elaborare de proiecte tehnice - în contracte distincte - pentru ,,Împrejmuire, amenajare și dotare Școala I - IV Vidra”, „Împrejmuire, amenajare și dotare Școala Tichiriș”, „Împrejmuire, amenajare și dotare Grădinița Burca 2”, ,,Reabiltare policlinica Vidra - interior”, „Iluminat public satul Vidra”, „Iluminat public satul Șerbești”.

Adauga comentariu