Două obiecte de valoare, un iconostas și un jilț arhieresc, ce aparțin Mănăstirii Mera sunt propuse pentru clasare de Direcția pentru Cultură Vrancea

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea propune spre clasare în patrimoniul mobil două obiecte de mare valoare istorică în urma finalizării procedurilor de expertizare realizate  de Mădălina Mirea, muzeograf, curator și expert în bunuri cu semnificație artistică.


Este vorba de iconostasul și jilțul arhieresc ce aparțin Bisericii „Sfinții Împărați” a fostei Mănăstiri Mera, din localitatea cu același nume. Datat din a doua umătate a secolului al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea, „iconostasul, sculptat în lemn de tei, ornamentat cu motive vegetale și florale este o piesă deosebit de valoroasă ce îmbogățește decorația artistică a interiorului bisericii monument istoric”, se arată în expertiză.


Din aceeași perioadă, jilțul arhieresc din biserică este sculptat în lemn de tei, decorat cu motive ornamentale vegetale, și prezintă în partea de sus o piesă adăugată, cu panouri ce reprezintă motive florale, având o terminație în formă de mitră episcopală.


„În campaniile de identificare și expertizare a bunurilor culturale, întreprinse anual de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în perioada 2013-2019, au fost identificate și expertizate un număr de 76 de bunuri, fiind propuse spre clasare 47 dintre acestea.


Până în prezent procedura de clasare a fost finalizată cu succes pentru 20 de bunuri, un bun fiind clasat în categoria Tezaur, iar 19 bunuri au fost clasate în categoria Fond a patrimoniului cultural”, se arată într-un comunicat al Direcției Județene pentru Cultură Vrancea.


Mînăstirea Mera este unul dintre cele mai importante monumente istorice și de arhitectură din județul Vrancea iar unicitatea sa constă în faptul că este singura ctitorie a familiei Cantemir, lăcașul monahal fiind ridicat de fiul cel mai mare al lui Constantin Cantemir, Antioh.


 

 

Adauga comentariu