Dosare penale pentru asociații EURO CONSTRUCT, firma care câștigă lucrări pe bandă rulantă de la Primăria Focșani

În 2017, EURO PROIECT SRL, firmă controlată de Dorinel Modreanu, cumnatul fostului deputat și președinte al PNL Vrancea, Nini Săpunaru, a câștigat mai multe contracte cu Primăria Focșani. În baza acestora, EURO PROIECT s-a obligat să întocmească proiecte tehnice, să ofere asistență tehnică, să realizeze studii de fezabilitate, geotehnice și topografice etc, în vederea derulării unor programe de reabilitare a mai multor obiective din Focșani (refacere infrastructuri stradale, reabilitare și extindere parcuri)

Cel puțin ciudat este faptul că municipalitatea a avut încredere în EURO PROIECT, societate care, prin administratorii și reprezentanții săi, a fost implicată într-un dosar corupție și fraudare de fonduri europene. Mai mult, potrivit primei hotărâri a instanței de judecată, EURO PROIECT a primit doi ani de interdicție la achiziții publice.

EURO PROIECT contracte pe bandă rulantă cu Primăria Focșani

Cu toate acestea, pe parcursul anului 2017, EURO PROIECT a câștigat mai multe licitații organizate de municipalitate. Pe 7 martie 2017 obține un contract în valoare de 14.990 de lei, prin care se angajează să ofere servicii de proiectare, topografice, geotehnice și expertiză tehnică pentru refacerea infrastructurii a două străzi din Focșani. În același an, pe data de 3 octombrie, societatea izbutește să mai câștige o licitație, valoarea contractului fiind de 44.000 de lei. Firma lui Dorinel Modreanu s-a ocupat atunci de proiectarea refacerii infrastructurii a trei străzi din municipiu.

La sfârșitul aceleiași luni, EURO PROIECT este din nou pe felie și se pune la dispoziția primăriei pentru servicii de proiectare, expertiză tehnică, obținere de documentații, avize și autorizații în vederea refacerii unei străzi, servicii pentru care încasează aproape 10.000 de lei. Ziua de 13 noiembrie 2017 nu-i poartă ghinion firmei EURO PROIECT care „pune mâna” pe un contract în valoare totală de 76.000 de lei cu municipalitatea. Potrivit angajamentului, societatea s-a ocupat deelaborarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție, studiilor topografice, geotehnice și expertiza tehnică pentru modernizarea și reabilitarea de drumuri locale în intravilanul municipiului.

Luna cadourilor îi aduce alte două contracte societății EURO PROIECT. Pe 12 decembrie este singura participantă la o licitație organizată de primărie privind reabilitarea și extinderea Parcului Bălcescu. Pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, întocmirea proiectului tehnic și asistența tehnică, firma încasează aproape 150.000 de lei. În aceeași zi, concurează singură și câștigă aceleași tip de lucrări, de data aceasta pentru Parcul Teatrului Municipal, pentru care încasează peste 71.000 de lei.

La sfârșitul lunii noiembrie, EURO PROIECT  este singura participantă la licitația privind acordarea serviciilor de proiectare, topografice, geotehnice etc, în vederea refacerii infrastructurii pe trei străzi din Focșani. Câștigă fără emoții contractul în valoare de 15.000 de lei. Ca o concluzie, din doar șapte contracte cu primăria, EURO PROIECT a încasat peste 380.000 de lei.

Dosarul penal

La EURO PEOIECT situația este cel puțin delicată, ca să nu spunem altfel. Deși nu este definitivă, există o condamnare care privește strict problema fondurilor europene rulate la EURO PROIECT, soluție dată la Tribunalul Iași. Aici, până în aprilie anul trecut, s-a judecat fondul unui dosar de corupție în care inculpați au fost Dorinel Modreanu, pe atunci administrator al EURO PROIECT, dar și Gabriela Pavel, reprezentant al firmei, împreună cu alți 12 inculpați și o altă societate comercială. Totodată, inculpată era și societatea EURO PROIECT, în sine.

Hotărârea instanței de fond a fost una de condamnare, însă inculpații au atacat soluția, astfel că dosarul încă se judecă. Însă, potrivit sentinței inițiale, Dorinel Modreanu a fost condamnat pentru fals intelectual și „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. În același timp, Gabriela Pavel a fost găsită vinovată pentru aceleași infracțiuni și condamnată la aceeași pedeapsă.

Problema este însă alta: conform deciziei Tribunalului Iași, Euro Proiect - reprezentată pe atunci de Ştefan Lucian Antohi, a primit o condamnare serioasă:

- 120.000 lei amendă penală pentru fals intelectual

- 140.000 lei amendă penală pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Și, dacă cei doi inculpați au primit pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, instanța a decis ca Euro Proiect să fie tăiată de la achizițiile publice. „Inculpata va executa pedeapsa complementară a interzicerii participării la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe”.

Acum, societatea nu stă tocmai bine, dat fiind că instanța a dispus ca măsurile asiguratorii să fie menținute, cel puțin până la soluționarea definitivă a dosarului. Cele trei părți au fost trimise în judecată în decembrie 2014 de DNA Iași. Dosarul are legătură cu obţinerea pe nedrept de fonduri europene, pentru modernizarea unui drum dintr-o comună din Iași. „La data de 28.03.2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, o cerere de finanţare, prin care a solicitat acordarea unei finanțări comunitare nerambursabile, pentru implementarea proiectului intitulat „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa şi achiziţionare utilaje şi echipamente pentru servicii publice".

Conform cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei. Proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totală de 9,88 km precum şi achiziţionarea următoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorcă basculabilă şi 1 cisternă apă cu pompă.

În data de 11.09.2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.

Ulterior, la data de 25 octombrie 2011, acest contract a fost atribuit firmei SC CONBETAS SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.

„Observând faptul că lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC CONBETAS SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului și recuperarea finanțării, inculpata Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa, a determinat recepționarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral”.

De aici, procurorii DNA au reținut că s-a creat un adevărat angrenaj pentru acoperirea ilegalităților, iar vrâncenii noștri au întocmit - fără inspecteze în vreun fel lucrarea respectivă - un „referat, în numele inculpatei SC EURO PROIECT SRL Focșani (proiectant al lucrărilor de modernizare), solicitat telefonic de către inculpata Curcudel Elena”.

Dorinel Modreanu legat de Nini Săpunaru

EURO PROIECT SRL a fost înființată în 1994 și are sediul în Focșani pe str. Timotei Cipariu 2 A parter ap.2.  Administratorul acestei firme și unic asociat este Dorinel Modreanu. Obiectele de activitate ale firmei sunt activități de inginerie (proiectarea mașinilor, materialelor, structurilor.proceselor și sistemelor) și consultanță tehnică legate de acestea. Cea mai mare cifră de afaceri a avut-o în 2011 – 2.819.235 de lei și cel mai mare profit net a fost realizat în 2006 – 2.004.638 de lei. Cele mai mari datorii au fost înregistrate în 2011 – 1.450.075 lei, an când a avut un profit net de 1.409.036 lei.

În anul 2016 EURO CONSTRUCT avea o cifră de afaceri de 966.352 lei, cel mai mic profit net din 2005 (160.505 lei) – 875.881 lei. Numele societății apare în câteva dosare ca pârât: 2016 – asigurare dovezi, litigii cu profesioniști (Judecătoria Focșani), 2017 – asigurare dovezi (cauza), litigii cu profesioniști (materie juridică), Tribunalul Focșani, 2017 – litigiu privind achizițiile publice, contencios administrativ fiscal (materie juridică), Tribunalul Vrancea, 2018 – litigiu privind achizițiile publice, contencios administrativ (materie juridică), Tribunalul Vrancea.

Potrivit Monitorului Oficial din 20 iulie 2010 din firmă se retrag asociații Cătălin Săpunaru (care cedează 51 de părți sociale către Dorinel Modreanu) și Corneliu Tachici care cesionează 1 parte socială către Dorinel Modreanu. În urma procedurilor rămân asociați Dorinel Modreanu 50,5% acțiuni și Nini Săpunaru cu 49,5% acțiuni.

Dorinel Modreanu este conectat direct cu firma ARIES SRL, firmă de software din Focșani unde este asociat.

Adauga comentariu