Doamna „de fier” a procurorilor vrânceni: Victoria Bărsan, 20 de ani de activitate în magistratură

Victoria Bîrsan, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, este o prezență discretă în viața publică a orașului și a județului. Născută în Bîrsești (da, o coincidență de nume la care probabil Victoria Bîrsan nu s-a gândit în copilărie și adolescență), actualul prim de Vrancea este procuror de aproape 20 de ani. Ca o altă ironie a sorții, pe 22 mai 1998, când președintele de atunci - Emil Constantinescu, semna decretul de numire al Victoriei Bîrsan pe un post la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Focșani, la aceeași unitatea venea și fostul prim procuror Florin Cristinel Țîrlea.

„Destinele” profesionale ale celor doi procurori s-au împletit de multe ori de atunci și până acum. Ultima dată, când primul Bîrsan l-a surclasat lejer la concursul pentru ocuparea funcției de conducere.  În decembrie 2017, procurorul Victoria Bîrsan a obținut cea mai mare medie la concursul pentru funcția de prim procuror - 9,15, în timp ce Țîrlea, care dădea examen pentru un al doilea mandat, acumulase 7,92. Ulterior, Victoria Bîrsan a și fost numită în funcție, pentru trei ani, prin HCSM nr. 766 din 19 decembrie.

Dar cea care îi conduce la acest moment pe procurorii din județ nu a venit din neant, ci a parcurs cam toate etapele profesionale până la această funcție. Spre exemplu, în 2008 deținea funcția de adjunct a acestei unități, în timp ce, până la finele anului trecut, a fost procuror șef al secției judiciare.

Actualul prim procuror și-a completat declarația de avere și de interese la începutul acestui an. Dacă la interese nu apare nimic, în cea de avere sunt menționate trei terenuri intravilane cumpărate împreună cu soțul, între anii 2002 - 2016, și unul agricol. Tot la bunuri imobile sunt notate un apartament în Focșani, cumpărat în 1991, două case, tot în Focșani, - una cumpărată în 2016 și alta construită „în regie proprie” în 2010, plus un spațiu comercial din anul 2000. Familia Bîrsan (soțul fiind om de afaceri și consilier local la primul mandat) deține și două autoturisme, precum și două autoutilitare. La active financiare apar notate trei conturi curente/echivalente - două ale soțului (19.000 euro în total), plus patru depozite bancare - (155.600 dolari și 34.000 euro), trei dintre acestea deschise anul trecut.

În declarație apare și un împrumut acordat unei persoane fizice, în valoare de 45.000 euro, dar și un credit contractat în 2008, în valoare de 153.000 CHF. Salariul doamnei prim procuror a fost, pe un an de zile - ca procuror șef al secției judiciare, de 164.030 lei (sumă în care au fost incluse și restanțele salariale).

 

Adauga comentariu