DNA l-a acuzat, instanța l-a achitat. Nevinovat, dar trebuie să achite prejudiciul!

După mai bine de un an de la trimiterea sa în judecată pentru fapte de corupție, un vrâncean a fost găsit nevinovat, instanța considerând că acesta s-a aflat în... eroare și nu a intenționat să fraudeze fondurile europene. Cu toate acestea, fapta rămâne faptă, a concluzionat Tribunalul Vrancea, care a decis totuși să „îl sancționeze” din punct de vedere civil pe inculpat.

În septembrie anul trecut, Ionuț Isac fusese trimis în judecată de DNA Galați pentru „folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, fapte comise în perioada 2015 - 2016. În rechizitoriu se arăta că, „în susținerea unor cereri de acordare a ajutorului nerambursabil (tranșa a II-a), în cadrul măsurii 112 – „instalarea tinerilor fermieri”, a depus cu rea-credință la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vrancea, două documente false (certificate de atestare fiscală), prin care se atesta în mod nereal că titularul nu figurează cu datorii către bugetul local și că a îndeplinit condițiile de acordare a sprijinului financiar. Anterior, în același context, inculpatul încasase deja 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză”.

Și, pentru a fi siguri că, în cazul în care instanța considera că într-adevăr se produsese un prejudiciu acesta va putea fi recuperat, încă de la început „s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului”. După cum arătam, procesul s-a încheiat pe fond după un an si aproape trei luni, cu o achitare, motivul acestei decizii a Tribunalului Vrancea fiind acela că Isac s-a aflat în eroare și nu își propusese să fraudeze bugetul UE, deoarece „în momentul comiterii faptei, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal”.

Achită pe inculpatul Isac Ionuț..., întrucât în speță există o cauză de neimputabilitate, respectiv eroarea. ... obligă pe inculpat să plătească părții civile Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale București suma de 106.668 lei, despăgubiri civile precum si accesoriile fiscale conform Codului de procedură fiscală până la achitarea integrală a debitului. Menține măsura sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale, până la achitarea integrală a prejudiciului către partea civilă. ... dispune desființarea totală a certificatelor de atestare fiscală falsificate”, se arată în hotărâre, care deja a fost contestată de inculpat.

Adauga comentariu