Directorul Muzeului Vrancei, viața și opera. Mai mult opera, pentru că alte informații publice sunt de fapt secrete

Muzeul Vrancei este singura unitate de acest fel din județ, având în componența sa mai multe secții și obiective, toate în subordinea Consiliului Județean. De ani de zile, la cârma instituției de cultură este același Horia Dumitrescu profesor doctor, un om care se ține mai mult în umbră. Atât de „discret” este, încât date despre bunurile sau câștigurile pe care le are sunt greu spre imposibil de găsit. Declarații de avere și interese nu există pe niciunul dintre site-urile din județ. Bașca, nici pe site-ul Agenției Naționale de Integritate nu s-a auzit despre directorul Muzeului Vrancei. Aflăm totuși de pe site-ul instituției că salariul de bază al directorului era, în septembrie 2017, de 5.787 lei. Mai mult nu am putut afla, cu toate că am solicitat informații direct de la sursă.

În on-line se găsesc câteva date financiare despre instituție, nu foarte recente, 2016, când „s-au vândut volume în valoare de 4.880, la care se adaugă pliante în sumă de 6.931 lei, cărți poștale 2.016 lei și comision 15.303 lei. În anul 2016 secțiile și obiectivele Muzeului Vrancei au fost vizitate de 91.656 persoane (91.656 lei). Total venituri proprii: 120.786 lei”. Ca o comparație, în 2015 au fost venituri proprii mult mai mici - 75.414 lei, sume care au venit din vânzarea unor volume de carte, în valoare de 4.766 lei, pliante în valoare de 8.240 lei, cărți poștale 2.977 lei și comision 12.534 lei. Ultimii bani au fost calculați din vizitele la muzeu: 46.896 lei.

În ceea ce privește aparițiile editoriale, Muzeul a avut „Cronica Vrancei” - volumele XXI și XXII. În raportul pe 2015 avem două apariții editoriale: „Cronica Vrancei” volumul XX și „1917 pe frontul de Est”. Interesant reste că, la o simplă căutare, această ultimă operă are ca an al apariției 1997, cu autor Muzeul Vrancei, coordonatori Valeriu Florin Dobrinescu, Horia Dumitrescu. Interesant este și că, în urmă cu nici un an, a existat un scandal legat de operele care ieșeau de la Muzeul Vrancei. Opere semnate (și) de Horia Dumitrescu, care era arătat cu degetul pe motiv că folosea fondurile muzeului pentru a-și scoate noi și noi cărți.

De altfel, dacă viața este sub un con de umbră, atât cea profesională, directorul Dumitrescu se mândrește ca fiind un scriitor prolific. Ce se știe sigur e că a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti – 1972, iar ulterior a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza: Diplomatul Savel Rădulescu (2003). Teză care la rândul ei este una controversată, existând bănuiala că, în perioada în care lucra la aceasta, directorul Dumitrescu a girat apariția a patru opere care îi aveau în prim plan pe patru istorici care l-ar fi ajutat în demersul său. Unul dintre aceștia, prof. univ. dr. Valeriu Florin Dobrinescu, este cel care i-a coordonat lucrarea de doctorat la Universitatea din Craiova.

Ultimul raport de activitate este pentru 2016

Înainte de a fi director la Muzeul Vrancei, Horia Dumitrescu a fost profesor de istorie–geografie la Şcoala Generală Colacu (1972–1982); inspector şi şef Birou reţea-difuzare la Întreprinderea Cinematografică Vrancea (1982-1985); director al Şcolii Populare de Artă Focşani şi al CICPMAM Vrancea (1985-1987); muzeograf la Complexul Muzeal al Judeţului Vrancea (1988-1989); director al Muzeului Vrancei (din 1990); director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vrancea (februarie-aprilie 2001).

Despre activitatea de la Muzeul Vrancei - pe larg - aflăm  din ultimul raport de activitate, pe care îl găsim - cum altfel, pe site-ul CJ Vrancea. Datat 12 ianuarie 2017, conține realizările pe anul anterior. Da, 2016. Deși suntem în martie 2018, raportul pe anul precedent încă nu și-a făcut apariția. Pentru 2016 activitatea Muzeului Vrancea este detaliată în 29 de file, din care aflăm - ca și în anul anterior, că funcțiile principale sunt constituirea științifică/ cercetarea științifică, administrarea, conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal, plus punerea în valoare a patrimoniului muzeal în scopul cunoașterii, educării și recreerii.

În cursul anului 2016, cei 28 de specialiști ai Muzeului Vrancei (muzeografi, restauratori, conservatori)” au avut activități  în cercetarea științifică, cercetări arheologice, bibliografice și documentare, activitate muzeistică, activități pentru evidența, conservarea, păstrarea patrimoniului muzeal (aici sunt menționate aerisirea, despăfuirea etc a bunurilor muzeale aflate în colecțiile muzeului din depozite), dar și dezinsecția și deratizarea la intervale regulate de timp. Activități specifice ale angajaților în 2016 au fost și expozițiile temporare, precum și pregătirea profesională - activitate menționată și în capitolele anterioare, parteneriate, proiecte educaționale.

Adauga comentariu