Deținutul evadat astăzi dorea să îi fie întreruptă pedeapsa de 22 de ani de închisoare. A fost refuzat de instanță anul trecut

Nici până acum nu a fost găsită ascunzătoarea deținutului evadat pe când se afla la un punct de lucru în zona localității Golești. Oamenii legii spun că au instituit filtre la toate ieșirile din oraș, iar Vasilică Ciobotaru este căutat de efective alea IPJ, IJJ și ale penitenciarului, fiind solicitat în ajutor și un elicopter al Inspectoratului General de Aviație. Până acum, nici urmă de deținutul condamnat definitiv în urmă cu aproape 14 ani. Sentința finală a fost pronunțată în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 29 septembrie 2005. Fapta pentru care a fost judecat deținutul fusese comisă la începutul acelui an: a violat și ucis cu sălbăticie o localnică din Boghești. De altfel, și deținutul locuia tot în acea comună, în satul Bichești, iar la momentul faptei avea 24 de ani.

Victima, o bătrână de 73 de ani, locuia singură, iar deținutul știa că aceasta are afecțiuni psihice și nu se poate apăra. Ciobotaru a fost prins după câteva zile de la faptă, într-o comună din județul Călărași. Acesta fusese în cercul de suspecți pe care îl aveau anchetatorii încă de la început și fusese dat în urmărire generală. Odată prins, Ciobotaru recunoștea că în seara aceea băuse, iar în drum spre casă s-a oprit la locuința victimei, a lovit-o pentru ca aceasta să nu mai țipe, apoi a violat-o. Trupul femeii a fost găsit după câteva ore de fratele acesteia, care a alertat poliția.

La doar câteva luni după faptă, Ciobotaru a fost condamnat la 22 de ani de închisoare. Chiar dacă a recunoscut în timpul anchetei, pedeapsa i s-a părut prea mare, așa că a uzat de toate căile de atac, până la Înalta Curte, însă nu a reușit să schimbe nimic. Îm 2017, Ciobotaru a cerut în instanță să fie pus în libertate pentru o perioadă, motivând că problemele de sănătate pe care le are nu pot fi tratate în sistemul penitenciar. În instanță s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale pentru a se stabili dacă se impune liberarea acestuia.

În mai anul trecut, tribunalul dădea încă o soluție în ceea ce îl privea pe Ciobotaru: „Respinge ca neîntemeiată cererea având ca obiect întrerupere executare pedeapsă, formulată de petentul-condamnat CIOBOTARU VASILICĂ. Onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu în cuantum de 130 lei va fi suportat din fondurile Ministerului Justiției. Obligă petentul condamnat la plata sumei de 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat, incluzând suma de 63 lei reprezentând taxă medico-legală”.

Ciobotaru putea să conteste această hotărâre, dar nu a făcut-o. A mai așteptat un an și jumătate, iar astăzi a profitat de o clipă de neatenție din partea angajaților penitenciarului și s-a făcut nevăzut. Ciobotaru este dispărut de astăzi, de la ora 14,15. Hainele pe care le purta la momentul dispariției sunt cele din poză: pantaloni albaştri, bluză de trening bleumarin cu sigla Adidas şi bocanci.

„În cazul în care deţineţi informaţii care ar putea ajuta la identificarea sau capturarea deţinutului, vă rugăm să contactaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sunaţi la numărul de telefon 112.  De asemenea, puteţi contacta Penitenciarul Focşani la numerele de telefon 0237/258707 sau  0749097361 – cms. șef Gură Georgeta purtătorul de cuvânt al unităţii, e-mail: pfocsani@anp.gov.ro”, au comunicat reprezentanții Penitenciarului Focșani.

 

Adauga comentariu