Detalii infiorătoare în cazul crimei de la Castelul de Apă din Sud. Inculpații care au lovit victima cu pumni, picioare și cu obiecte contondente se drogaseră cu prenadez și băuseră vin primit de pomană la biserică. După faptă au dormit în fostul tribunal

Procurorii au finalizat ancheta în cazul crimei de la Castelul de Apă din Sud, faptă comisă pe fondul consumului de alcool și al substanțelor cu efecte halucinogene. Dacă nimeni nu a avut habar luni de zile că în zonă este un cadavru ars, anchetatorii au reușit să pună cap la cap aproape toate evenimentele care au dus la crimă. „Aproape”, pentru că cei doi criminali erau cu creierii „prăjiți” la momentul comiterii faptei, iar informațiile oferite de aceștia nu au fost foarte clare în fiecare detaliu. Cu toate acestea, declarațiile date de cei doi inculpați au fost coroborate cu probele găsite și rezultatele necropsiei.

Atât victima, cât și inculpații trăiau ca oameni ai străzii și se cunoșteau de mai mult timp. Nu de puține ori s-au adăpostit toți trei în aceleași imobile părăsite și au consumat alcool sau substanțe cu efecte halucinogene. Din ce au povestit inițial inculpații, fapta a avut loc după Sărbătorile de Paște. Toți trei s-au întâlnit în curtea unei biserici de pe strada Revoluției din Focșani, iar victima, care participase la slujbă, fusese omenit de enoriași cu bani și o sticlă de 2 litri de vin. Au băut vinul, și-au făcut rost de niște prenadez pe care l-au inhalat, iar apoi au pornit în căutare prin tomberoanele din zona blocurilor ANL, unde au și găsit o altă sticlă cu 5 litri de vin. După câteva ore, în aburi de alcool și prenadez, cei trei și-au găsit culcuș la Castelul de Apă, unde au intrat printr-o poartă din grilaj metalic, în care era o gaură.

Cu toate audierile și întrebările procurorilor, cei doi inculpați nu au putut preciza de unde a pornit totul. Cert este că cel care a dat primul a fost Florin C., cel de la care a plecat și ancheta ulterioară: acesta s-a înarmat cu un par și l-a lovit de mai multe ori în cap și gât pe Marian B., până acesta a căzut. În acel moment a început și Mihai Valentin C. să lovească victima, cu același par. Din concluziile raportului de expertiză medico-legală a reieșit și că cei doi au continuat să îl lovească pe Marian B. cu pumnii și picioarele peste corp, mâini și picioare. În plus, din același raport a reieșit că victima a și fost lovită în torace cu un obiect care ar putea fi un cuțit, atât de puternic încât i-a fost secționată măduva spinării.

După toate aceste agresiuni, cei doi au luat cadavrul și i-au dat drumul în subsolul castelului de apă și au aruncat peste acesta obiecte textile și un celofan aprins. Din anchetă a reieșit că cei doi au așteptat doar cât să fie siguri că trupul victimei arde mocnit. Ulterior, au plecat de la locul faptei și s-au adăpostit în subsolul vechiului Palat de Justiție, de pe strada Cuza-Vodă.

Poate totul ar fi rămas cel mult o crimă cu autor necunoscut, în ipoteza în care cineva ar fi descoperit întâmplător cadavrul. Luni de zile nimeni nu a știut însă nimic, până când Florin C. nu a fost arestat și dus în penitenciar. De aici a început și ancheta.

Mihai Valentin C. - „Lăcrimatu”, de 37 de ani, și Florin C., de 26 de ani, au fost trimiși în judecată zilele acestea pentru omor și profanare de morminte, iar odată cu aceasta, instanța a constatat legalitatea măsurii arestului preventiv dispusă încă de luna trecută.

După cum am arătat la acea dată, ancheta a pornit după un denunț din penitenciar. Nimeni nu sesizase lipsa victimei, dat fiind că Marian B., cunoscut ca „Jaga”, trăia pe străzi și nu ținea legătura cu familia. Însă în august anul trecut, un inculpat din dosarul crimei de pe strada Gheorghe Doja, acum condamnat prin soluția instanței de fond, a cerut o audiență la parchet. Avea informații importante legate de o crimă despre care nimeni, în afară de făptași, nu avea habar.

Deținutul a fost primit în audiență în octombrie și așa a explicat pe îndelete că un coleg de celulă i s-a confesat cu privire la o crimă din aprilie 2018: o persoană ar fi fost lovită de un anume „Lăcrimatu”, până a decedat. Totodată, deținutul-martor a povestit că după faptă, cadavrul a fost aruncat „în interiorul unui turn sau castel de apă, situat într-o parcare a Cartierului Sud, lângă gardul unei unități militare” și i-au dat foc! De aici a pornit ancheta, iar pe 19 și 20 octombrie 2018 au fost identificate rămășițele unui cadavru, care păreau într-adevăr a fi fost incendiate. Totodată, de la fața locului au fost ridicate și mai multe obiecte din lemn, inclusiv posibila armă a crimei - denunțul pomenea și de lovituri cu un băț.

Practic la acest moment - octombrie 2018 - anchetatorii identificaseră suspecții. Inițial, cel arestat în penitenciar - Florin C., indicase un singur autor, în persoana lui Mihai Valentin C., însă ambii au devenit suspecți. Pe 26 octombrie au fost confruntați la parchet și atunci a fost momentul în care au recunoscut că au lovit pe rând victima, cu un par, până „Jaga” a decedat. Au recunoscut și incendierea cadavrului, însă ulterior Florin C. a uzat de dreptul de a nu da declarații. Însă la acel moment, tabloul era aproape complet. Iar după concluziile medicilor legiști, procurorii au concluzionat că cei doi inculpați au urmărit să îi suprime viața lui Marian B. Rudele victimei au fost cele cu ajutorul cărora a fost identificat și cadavrul. Au fost prelevate probe genetice de la una din surorile victimei, iar testul ADN a relevat că probabilitatea ca trupul să îi aparțină lui Marian B. depășește procentul de 96%. Niciuna din rude nu a precizat însă dacă se constituie și parte civilă în cauză, urmând să ia o decizie privind eventualele daune materiale în instanță.

Atunci când anchetatorii au făcut verificări privindu-i pe cei doi a reieșit că aceștia nu sunt pentru prima oară în postura de inculpați. Mihai Valentin C. a fost condamnat în 2012 de un tribunal din Italia la 5 luni cu suspendare pentru lovituri neintenționate cauzatoare de vătămare corporală gravă, mutilare sau infirmitate permanentă, însă pedeapsa nu a fost supusă procedurii de recunoaștere în țara noastră. Și Florin C. a mai avut de-a face cu organele de anchetă, ultima dată fiind condamnat în 2014 pentru furt calificat, distrugere și tâlhărie. În octombrie 2016 a fost liberat.

Sursa Foto: Vrancea 24

Adauga comentariu