Deszăpezirea drumurilor din județ pentru următorii 3 ani ne costă 5 milioane de euro. Cu cât a crescut prețul față de anul trecut, când contractul și l-a atribuit Sotirex?

Consiliul Județean Vrancea se preocupă „din timp” de starea pe timp de iarnă a drumurilor pe care le are în administrare. Și, după ce a făcut un caiet de sarcini în primăvară, zilele acestea instituția a dat drumul și la o micuță licitație. Ca să își ia de o grijă, de această dată dă toți banii înainte: 24.114.746,96 lei, pentru un contract de deszăpezire pe o perioadă de 36 de luni. Aceasta oficial, pentru că în fișa de date se arată că „prețul contractului va fi ajustat doar în măsura strict necesară pentru acoperirea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat prețul contractului”.  În rest, nu era vreo grabă. Chiar dacă băieții de la meteo din CJ Vrancea știu că „prima zi de îngheț apare în perioada 1 octombrie până la începutul lunii noiembrie. Ultima zi de îngheț apare în perioada 11 aprilie - 21 aprilie”. Sau cel puțin așa se arată în caietul de sarcini din aprilie 2018.

Din descrierea serviciilor aflăm că treaba este serioasă: societatea care va câștiga contractul trebuie să se preocupe de pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă, aprovizionarea cu materiale antiderapante, asigurarea, montarea și demontarea panourilor parazăpezi, deszăpezirea manuală și mecanică, informări privind starea drumurilor. Plus că este musai ca cine va lua contractul să și fie echipat cum se cuvine. Contractul este împărțit ca și în trecut pe două loturi, care „se vor încheia anual, câte un contract subsecvent pentru fiecare lot”:

Anul trecut, un contract similar ajungea să fie câștigat lejer de firma care în prezent nu mai este a ex-parlamentarului PSD Victor Roman. Sotirex lua pentru un an 7.066.874,34 lei pentru lucrările de deszăpezire iarna 2017 -  2018. Acum doar șoferii sau vrâncenii blocați în nămeți pot confirma cât de bine s-a achitat Sotirex de sarcini. Cert este că anul trecut apărea pe SEAP că Sotirex va combate poleiul și va face lucrări de deszăpezire. Banii, cinstit câștigați, erau împărțiți pe Lotul I NORD: 3.769.826,59 lei fără TVA și Lotul II SUD: 3.297.047,75 lei.

La un calcul simplu, un total pe trei ani însemnau 21.200.623,02 lei. Numai că anul acesta, pentru același tip de lucrări se oferă în plus cu aproape 3 milioane de lei. Ori s-au mărit drumurile județene din Vrancea, ori în această perioadă de lapte și miere au crescut prețurile. Ceea ce nu prea credem, dat fiind că programul de guvernare are grijă de noi toți și funcționează!

Adauga comentariu