Despre istoria Focșaniului: farmacia din centrul orașului

Pe pagina focsaniulvechi.ro a fost publicată astăzi o fotografie din vremurile de glorie ale orașului nostru. Farmacia familiei Oravetz, situată cândva în centrul orașului, lângă Prefectura Veche, a dispărut complet în anii 70, când a fost demolată. Imobilul cu etaj servea și ca locuință familiei, afacerea fiind situată la parter.

Descoperirea unei imagini cu casa Oravetzilor a fost una din ambițiile mele. Visam cu ochii deschiși la ziua în care o să văd cum arăta imobilul cu etaj de lângă Prefectura veche. După vreo trei ani de cautări am descoperit raritatea asta, raritate publicată și în album. După alți câțiva ani am mai descoperit o variantă a ilustratei. Aflată într-o stare de conservare mai slabă decât prima, cea de-a doua îmi pare încă și mai frumoasă, mai clară. Pe trotuar este Albert Oravetz, băiatul lui Ștefan Oravetz, întemeietorul Farmaciei”, este descrierea fotografiilor.

Pe aceeași pagină au fost publicate însă și alte imagini cu această farmacie, inclusiv cu interiorul acesteia: „Albert Oravetz fotografiat probabil pentru ultima dată în farmacia sa. Dincolo de raft, personalul unității farmaceutice. Farmacia a fost înființată în 1841, acest interior fiind din clădirea inagurată de tatăl său, Ștefan Oravetz, în 1864. Imobilul era situat între Prefectură și Teatrul Maior Gh. Pastia, ceva mai ieșit în stradă, de unde și inevitabila demolare în a doua parte a anilor 1970.

Din produsele farmaceutice, așezate într-o ordine perfectă, se disting o cutie rotunda "CocoLive", o cutie de "Novogol", dar și un "Sirop Vital"”, se explică în sursa citată.

Numele familiei Oravetz este menționat și pe site-ul Univers farmaceutic, Ștefan Oravetz fiind considerat unul dintre primii farmaciști din țară: „Pentru fostul judeţ Slam Râmnic, avem câteva repere. După apariţia spiţeriei "Mântuitorul", la 30 octombrie 1841, (devenită Centrala), condusă de către Ştefan Oravetz şi "Minerva" la 6 mai 1843, de către Friederich Roemer, în Focşani Munteni (până în 1862, capitala judeţului Slam Râmnic), la 19 noiembrie 1843, George Hietsch (Hişi, Hici) Mihailovici înfiinţa la Râmnicu Sărat Spiţeria "Flora"”.

Sursa Foto: focsaniulvechi.ro

Adauga comentariu