Despre Festivalul „Boovie” din Focșani, la Morning Glory cu Răzvan Erharu. Unul din trailere va fi făcut după cartea scrisă de Tibi Ușeriu!

Profesoara Carmen Ion, cea care a început dintr-o joacă concursul „Boovie”, a fost invitată în această dimineață la emisiunea lui Răzvan Erharu de la RockFm- Morning Glory, unde a vorbit despre proiectul care a ajuns în acest an un adevărat festival internațional. Internațional pentru că în concurs s-au înscris anul acesta și elevi din Republica Moldova. Răzvan Erharu a apreciat că profesoara de română a Colegiului Național Pedagogic Spiru Haret din Focșani încearcă „să schimbe ceva în învățământul românesc și în relația defectuoasă dintre copilași și cărți”. Cum a început totul a povestit chiar cadrul didactic.

„La clasa la care eram diriginte acum cinci ani le-am propus să citească niște cărți în plus. Și hai, ca să fie mai interesant, le citiți pe grupe și după aceea facem un concurs, faceți un trailer. Și din chestia asta a ieșit o atmosferă extraordinară. S-au apucat să filmeze, să își contabilizeze cărțile: e mai interesantă a mea, a mea e și mai faină, a mea e de dragoste, a mea cu lupte... Și a ieșit o chestie super faină: au ales locații, costume, au făcut scenariul... în momentul în care au montat filmulețele au găsit și efecte. Până la urmă a fost o surpriză pentru toată lumea. Copiii erau în clasa a IX-a, am făcut un mic concurs în interiorul clasei, apoi am extins la nivel județean. Acum sunt elevi din 70 de localități din țară. 26 de județe și două țări, pentru că vin și din Republica Moldova. Sunt 1.050 de elevi înscriși și 125 de profesori. Avem emoții, pentru că Focșaniul nu a văzut atâția oameni adunați și implicați direct într-un festival... se mai face un festival de excepție, Festivalul de Blues. Dar aici sunt peste 1.000 de oameni care vin din afara Focșaniului”, a explicat profesoara Carmen Ion.

Festivalul va avea loc timp de trei zile, între 17 - 19 mai, iar toate cărțile care vor fi sursă de inspirație pentru trailere sunt scrise de autori din România, scriu în română sau au origini în țara noastră.

„Anul trecut am pornit de la ideea - că tot se serba Centenarul - hai să cunoaștem și literatura țării în care trăim. Și, pe cât posibil, literatura contemporană. Așa că am decis să facem ediția a IV-a destinată literaturii naționale, ca să conștientizăm că avem literatură și se merită citită. Dan Lungu, de exemplu - care vine de la Iași, Horia Corcheș de la Cluj, Florin Bican, Flavius Ardelean de la Brașov... La gimnaziu mai figurează Tibi Ușeriu, cu „27 de pași”. Abia aștept să văd trailerele. Avem și două scriitoare din Republica Moldova - Liliana Corobca și doamna Țibuleac. Am introdus și un clasic - Mircea Eliade”, a dezvăluit Carmen Ion câteva titluri.

Însă, la o asemenea amploare, orice eveniment se lovește de lipsa de finanțare - a adus în discuție Răzvan Erharu. În mai vor veni în municipiul nostru peste o mie de persoane. Aceasta înseamnă cazare pentru toți și cheltuieli pe măsură. „Ajută-ne să reunim 1050 de elevi și 125 de profesori la cea mai mare manifestare educațională extrașcolară din România. Și e despre carte, oameni buni! Let's Boovie®!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

„E nevoie de o logistică amplă, iar aceasta înseamnă de fapt că e nevoie de fonduri. Oameni buni, sprijiniți cultura, lăsați copiii să vină la Boovie. Chiar se întâmplă un lucru extraordinar. Primesc semnale din țară, unele echipe au și citit romanele, încep după vacanță să facă scenariul, rolurile și funcțiile în echipă. Chiar avem nevoie de bani ca să îi aducem pe toți oamenii aceștia la Focșani. Pentru că până la urmă ideea nu este doar să facă niște book-trailere pe care să le trimită on-line și să fie văzute pe canalul nostru de Youtube. Ideea este să se vadă acolo, copiii să se vadă cu scriitorii pe care avem de gând să îi invităm în Focșani. avem în intenție să facem workshopuri pentru profesori și pentru elevi, care să funcționeze în paralel cu secțiunile festivalului. Deci chiar ne dorim ca, timp de trei zile, Focșaniul să fie un loc al culturii și al împărtășirii de idei”, a mai adăugat cadrul didactic.

Sursa Foto: Facebook

Comentarii

Georgeta

07.02.2019 14:49

    Super idee, felicitari pentru doamna profesoara si pentru toti care fac parte din poveste. Cred ca ar fi bine ca Primaria Focsani, Consiliul judetean Vrancea si diverse firme sa vina ca sponsori ai acestui festival. Mult succes. 

Adauga comentariu