Deputatul PSD Halici ne liniștește în privința Codului Administrativ și a pensiilor aleșilor. Pentru alți bugetari, nu e grabă: am mărit salariile care au fost tăiate de alții, am reîntregit pensiile și le-am mărit corelativ cu suportabilitatea societății

După ce modificările la Codul Penal au trecut pe repede înainte, și Codul Administrativ are o soartă similară. Senatul a adoptat proiectul de lege în data de 11 iunie și, deodată, pe deputați i-a apucat hărnicia și nu pot lăsa problemele stringente să sufere nicio amânare. Deputatul PSD Nicușor Halici a fost invitat să spună câteva cuvinte despre ce se întâmplă acum în privința Codului Administrativla Digi TV , iar acesta a explicat, în mare, că este vorba despre lucrări absolut firești în Camera Deputaților. „Modificările au loc în Plen, într-o ședință extraordinară, dezbaterile au avut loc în ședința normală a Parlamentului din sesiunea februarie - 30 iunie 2018. Sute de articole care au fost dezbătute în multe zile și cu multe ore în fiecare zi, adică am stat și câte 12 - 14 ore pe fiecare articol în parte, am ascultat opiniile sau propunerile tuturor membrilor comisiei și a asociațiilor profesionale de profil”.

La întrebarea reporterului Digi, referitor la vacanța parlamentară și la reluarea dezbaterilor în septembrie, deputatul a răspuns obidit că „administrația a așteptat destul din 1968 o lege, și aici ne referim la un cod administrativ care este cel mai important pas pentru modernizarea țării și pentru eficientizarea administrației. Și fără doar și poate, care va ușura contactul și accesibilitatea cetățenilor în relația cu administrația de zi cu zi”. Totodată, deputatul a fost întrebat de ce aleșii locali sunt pe lista celor care iau pensii speciale, dat fiind că, potrivit noii legi, persoanele alese începând cu anul 1992 vor avea o indemnizaţie în limita a trei mandate, calculată ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. „În primul rând că nu este vorba despre pensii speciale, sunt indemnizații pentru limită de vârstă. Că sunt asimilate unor pensii speciale pe care le au foarte mulți funcționari din statul ăsta, dar corespunde cu limite mult mai mici față de aleșii publici locali, aici putem să vă dăm dreptate. Eu cred că având în vedere restricțiile, intransigența și răspunderea cu care sunt investiți aleșii locali, cred că sunt meritorii aceste indemnizații. Pe de altă parte, vreau să vă spun că sunt instituții în care sunt peste 3.000 de funcționari care iau acest tip de pensii speciale, iar aleșii locali cu totul la un loc nu sunt 3.000 care să beneficieze de aceste indemnizații de limită de vârstă. Atunci haideți să renunțăm la toate pensiile speciale. Nu este o pensie specială, este o indemnizație pe baza limitei de vârstă. Dacă vi se pare corect ca un ales local după 25 de ani de exercitare a unei funcții de reprezentare să aibă o pensie de 1.800 de lei, pe când un angajat, un funcționar public cu responsabilități mai mici să aibă de trei ori, de cinci ori acea pensie, nouă nu ni se pare normal și ne asumăm lucrul acesta”.

Dar o învățătoare, o profesoară...?, a întrebat reporterul, în direct. „Și acolo am mărit salariile care au fost tăiate de alții, am reîntregit pensiile și le-am mărit corelativ cu suportabilitatea societății și a bugetului pe care România îl are la dispoziție. Și asta o să face în continuare, să știți”, a fost răspunsul ferm  al deputatului, potrivit crezului partidului din care face parte. Și, chiar dacă a punctat pe restricțiile pe care le au aleșii locali, este bine de știut că prin același Cod se reglementează dreptul acestora de a fi persoane fizice autorizate.

Persoane fizice autorizate nu înseamnă să faci afaceri. Argumentul a fost că foarte mulți din primarii actuali, cât și din cei care au devenit ulterior intrării în vigoare a Legii Incompatibilităților aveau aceste PFA-uri, pe care au accesat fonduri europene. E vorba de acele mici ferme, în cadrul comunităților locale, unde se accesează fonduri europene prin intermediul APIA sau alte tipuri de fonduri, pentru modernizarea agriculturii la nivel local. În momentul în care au intrat în mandatul de ales local, erau în imposibilitatea din punct de vedere al Legii 176 să mai aibă și această calitate, de persoană fizică autorizată. Și atunci intrau în incidența celorlalte interdicții, că nu pot renunța în timpul proiectelor, pentru că aceste proiecte au o durată între 3, 5, 7 ani. Decât dacă restituiau acele sume de bani, care au fost investite și au adus un plus valoare agriculturii”, a opinat deputatul vrâncean.

Adauga comentariu