Deputatul Nicușor Halici și revizuirea Constituției: „Nu aș vrea nimic în mod special să modificăm în Constituție. Cred că trebuie făcută o analiză foarte tehnică”

La Cotroceni au loc astăzi consultări cu partidele pe tema revizuirii Constituției și, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să ajungă în fața lui Klaus Iohannis la discuții, jurnaliștii l-au luat la întrebări pe deputatul vrâncean Nicușor Halici. Deși nu este unul dintre social democrații care participă la consultările de la Cotroceni, Halici este președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că ar fi avizat să își dea cu părerea pe o temă precum revizuirea Constituției. Deputatul a subliniat că PSD încă nu știe despre ce teme este vorba și că nu se poate vorbi în acest moment concret despre modificări.

Dacă va fi o revizuire a Constituției - și cred că va fi - va avea nevoie de un consens, pentru că nu putem fără o majoritate... Nu aș vrea nimic în mod special să modificăm în Constituție. Cred că trebuie făcută o analiză foarte tehnică asupra deciziilor Curții Constituționale din ultimii ani și văzut acolo unde Constituția nu este foarte clară sau lasă loc foarte mult interpretărilor. Și de aici, probabil și a multitudinilor de decizii de neconstituționalitate ale Curții Constituționale, a foarte multor inițiative legislative”, le-a spus Halici reporterilor Digi24.

Nicușor Halici a fost însă ponderat în declarații. A ținut să asigure că până la discuțiile de la Cotroceni nu se poate pronunța asupra necesității unei revizuiri. Acesta a subliniat că nu este oportună organizarea unui Referendum de modificare a Constituției în toamnă, odată cu alegerile prezidențiale. „Nu știm care e cadrul revizuirii, în acest moment nefiind în consultare decât câteva partide parlamentare politice, pe de altă parte trebuie să vedem decizia președintelui României. Și atunci vom avea o imagine estimativă a perioadei în care se pot dezbate... Este în contradicție cu tot ceea ce clamează opoziția, cel puțin în ultimii doi ani, că nu mai trebuie făcute lucrurile pe repede înainte, peste noapte și așa mai departe. Vorbim de Constituția României. Știți în 2003, până când a fost aprobată, cât le-a luat ca să revizuiască această Constituție? Dacă o facem la fel și vedem că după câțiva ani de la construcția Constituției de către o echipă de specialiști, cu dezbateri în Parlament... totuși Constituția necesită destul de multe modificări, nu cred că în jumătate de an putem avea o Constituție așa cum clamează la acest moment realitatea românească”, a opinat Nicușor Halici.

Acesta a evitat să dea un răspuns concret legat de revizuirea în concordanță cu referendumul organizat pe 26 mai și a pus accent pe răbdare, consultări și dezbateri. Iar atunci când s-a ajuns la discuția pe tema ordonațelor date „noaptea ca hoții”, Nicușor Halici a explicat că de fapt niciodată nu a existat grabă în guvernarea PSD și că toate ordonanțele s-au dat după mai bine de doi ani de cosultări. „Ordonanța de urgență a fost abrogată și nu a mai produs efecte. Dacă vorbim acum de o Constituție pe care să o facem „heirupist”, eu cred că nu este tocmai binevenită”, a mai subliniat deputatul vrâncean.

Adauga comentariu