Deputatul Halici și Completul de 5 judecători de la Instanța Supremă: „Noi ne raportăm și să ne rezumăm foarte mult, de doi ani mai degrabă, la judecarea oamenilor în funcție de interese, de partizanat sau de apartenența politică”

În așteptarea unei eventuale decizii a Curții Constituționale privind formarea completelor de cinci judecători pe penal de la instanţa supremă, pe holul Parlamentului, Nicușor Halici a răspuns câtorva întrebări puse de reporteri. Deputatul vrâncean, ales președinte în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din octombrie 2018, a explicat jurnaliștilor Digi24 cum vede dumnealui problema. Totodată, social democratul Halici a atras atenția că dosarul penal al președintelui său nu are nicio legătură cu faptul că premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa conflictului juridic.

Legea spune la final: va intra în vigoare și va produce efecte după trecerea termenului de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Toate normele din lege. Dacă ar fi fost o derogare în ceea ce privește un articol sau o obligație, ar fi făcut referire că unele articole sau obligații vor intra în vigoare ulterior, la o dată ulterioară, pe care legiuitorul o stabilea. Neexistând, ea trebuie să intre în vigoare la termenul stabilit. Nu are nicio legătură cu revizuirea unui proces pentru o anumită persoană. Opoziția și-a făcut o temă foarte mediatizată, pe anumite persoane. În cazul de față, președintele PSD, domnul Liviu Dragnea. Eu spun așa: că justiția trebuie să judece faptele și nu oamenii. Noi ne raportăm și să ne rezumăm foarte mult, de doi ani mai degrabă, la judecarea oamenilor în funcție de interese, de partizanat sau de apartenența politică, cum se procedează și aici. Vreau să fie clar pentru toată lumea: dacă patru judecători din acest complet sunt trași la sorți, de ce este așa o mare problemă ca și al cincilea să fie tras la sorți? De ce cei care conduc instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție din punct de vedere administrativ trebuie să beneficieze de o clemență, o favoarea sau cum vreți dumneavoastră să îi mai spuneți și să nu fie trași la sorți, ci să fie obligatoriu parte a acestui complet?”, le-a spus Nicușor Halici reporterilor Digi24. 

Premierul a sesizat CCR pe 2 octombrie cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la Înalta Curte.  Aceasta pentru că în actuala formă, Legea 304/2004  prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi. 

Adauga comentariu