Departamentul pentru relația cu diaspora vrânceană - un proiect neiubit de „cel mai iubit vrâncean”!

Pe la mijlocul anului trecut, consilierii județeni PNL propuneau în mod oficial conducerii CJ Vrancea înființarea unui departament care să se ocupe de relația cu vrâncenii aflați în străinătate. Unul dintre motivele acestui proiect a fost faptul că, în acest moment, peste graniță se află aproximativ 80.000 de cetățeni născuți și crescuți în județul nostru și nu puțini ar avea nevoie de un asemenea organism.


Gândit ca o „interfață” între cetățenii din diaspora și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, departamentul județean ar fi putut oferi consiliere psihopedagogică și psihologică pentru copiii reîntorși în țară cupărinții. Consilierii liberali nu au inventat roata, un proiect similar se desfășoară cu succes în cadrul Consiliului Județean Suceava. În Vrancea, această inițiativă nu a avut ecou din motive inexplicabile...


... Adică explicațiile au venit, dar la opt luni de la inițierea proiectului de hotărâre. Printr-o adresă oficială către PNL, acum câteva zile, secretarul CJ Vrancea, Raluca Dan, spune că „Legea administrației locale (...) nu creează cadrul pentru organizarea unui asemenea departament”.


Astăzi, Consiliul Județean Vrancea vine cu lămuriri suplimentare. Printr-un comunicat de presă, instituția explică cele două motive care au stat la baza refuzului de a organiza un departament pentru românii din diaspora, similar cu cel de la Suceava. Unu: tocmai ce a fost finalizată organigrama și satul de funcții la sfârșitul lunii martie, deci... nu se mai pot face încadrări. Doi: asemenea departament ar putea fi creat de Ministerul Românilor de Pretutindeni sau Ministerul Afacerilor Externe.


„Din ceea ce spune consiliul județean rezultă că ei ar fi fost dispuși să ia în calcul înființarea acestui departament dar, din nefericire, s-a aprobat organigrama. E o glumă proastă, noi am deșpus proiectul pe 7 august 2018 și dacă ar fi avut de gând să facă ceva nu cred că ar fi fost o problemă. Cât privește cadrul legal... în Suceava se pare că nu au fost probleme de ordin legal. Noi solicităm ca cei de la consiliul județean să fie mai umani, să fie mai aplecați către cetățeni. Noi vom readuce proiectul în discuție din nou, astfel încât să existe timp și pentru următoarea organigramă”, ne-a spus consilierul județean Adrian Crețu.


Așa că, până la noi ordine, departamentul destinat vrâncenilor din diaspora rămâne la stadiul de proiect. Le recomandăm liberalilor răbdare sau să renunțe la paternitatea proiectului. Să zicem, de exemplu, că a fost ideea consilierului Nicușor Blîndu sau a lui Ștefan Buzărnescu. Poate așa proiectul va avea sorți de izbândă!

 

Adauga comentariu