Declarațiile noului director al APIA Vrancea conțin inadvertențe și goluri: ba are casă și teren, ba nu are!

Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură este condusă mai nou de o doamnă, fost director adjunct al instituției. Alina Maria Alecu lucrează de ani buni în instituție, iar în 2014 a susținut concursul organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Anterior, o scurtă perioadă din 2009 aceasta a fost director adjunct la Direcția Agricolă, unde a răspuns de partea de inspecție a instituției. Luna aceasta, Alina Alecu i-a luat locul fostului său șef, Ionel Partene, care ocupa funcția de director al APIA în urma unui concurs organizat în 2016.

Noua șefă a personalului din APIA Vrancea este văzută bine de colegii săi și nu a avut conflicte cu subordonații. Chiar dacă este adjunct de peste patru ani, cu un salariu de măsură, Alina Bută are declarații de avere destul de golașe. Cu toate acestea, dat fiind că de-a lungul timpului declarațiile completate și semnate de aceasta conțin greșeli și lipsuri, este posibil ca altul să fie adevărul.

În 2010, ca șef birou la APIA, Alina Alecu, fostă Bută, semna cum că nu are bunuri imobile, singura rubrică completată în declarația de avere fiind aceea de venituri.

Câțiva ani mai târziu, în 2014, aflăm că totuși doamna mai avea ceva rubrici de bifat: spre exemplu un teren intravilan și casa aferentă în județul Galați, cumpărate de soțul său în 2002. Mai mult decât atât, și rubrica „datorii” conține ceva mențiuni despre trei credite contractate în 2008, scadente în 2018. În 2017, toate aceste mențuni dispar din nou din declarația de avere, chiar dacă în anii anterior proprietățile și datoriile apăreau pe declarație, semn că într-adevăr au fost acolo dintotdeauna.

Anul trecut, în ultima declarație completată, încă apar. Există, cum ar veni:

 

O altă lipsă vizează și declarația de interese. Alina Maria Alecu este fiica unui regretat afacerist din Vrancea, decedat în 2016. În acel an, mama Alinei Alecu a preluat afacerea de familie - Podgoria Cotești, societate cunoscută ca având câteva contracte semnificative cu statul. Însă orice mențiune lipsește, cu toate că în declarația de interese există o rubrică în care „subsemnatul” trebuie să scrie „contracte ... obținute ori aflate în derulare în timpul exercitării funcțiilor, mandatelor sau demnităților publice finanțate de la bugetul de stat, local și din fonduri externe ori încheiate cu societăți comerciale cu capital de stat sau unde statul este acționar majoritar/minoritar”. Aici sunt incluse cele obținute și de partenerul de viață, dar și de rude de gradul I. Cum ar veni, părinți.

La o căutare rapidă, Podgoria Cotești, condusă de Elena Bută, apare ca fiind beneficiara a 12 contracte cu diverse primării:

Iar afacerile de familie nu se opresc aici.

Aceeași Elena Bută este asociat la Transconstruct, împreună cu ginerele său, societate aflată pe zero de mai mulți ani.

Nu același lucru se poate spune despre Alfa Car, condusă în totalitate de soțul Alinei Alecu: societatea a avut în 2017 un profit net de peste un milion de lei. Cu toate acestea, în comparație cu cifra imensă de afaceri, de peste 14 milioane de lei, profitul este o nimica toată.

Adauga comentariu