Decizii paralele în statul paralel? Conducerea CJ Vrancea se joacă „De-a v-ați ascunselea” cu declarațiile de avere și interese!

După zicala „câinii latră, ursul trece”, triumviratul care asigură conducerea Consiliului Județean Vrancea, respectiv Marian Oprișan, Ionel Cel-Mare și Dănuț Cristian, trece fără nici o problemă peste deciziile Agenției Naționale de Integritate privind publicarea declarațiilor declarațiilor de avere și interese. Încă de la jumătatea anului trecut, pe site-ul instituției județene nu se puteau accesa documentele respective în baza unor cereri de anonimizare făcute către Agenția Națională de Integritate.


În baza Legii 544/2001, am solicitat ANI (în iulie 2018) explicații privind temeiul legal pe care se sprijină decizia conducerii CJ Vrancea, însă aceasta ne-a tratat cu refuz repetat în ciuda insistențelor noastre, dovedind că este orice, numai o instituție europeană pusă în slujba cetățeanului, nu.


Totuși, insistențele noastre, mai bine spus lupta noastră cu morile de vânt nu a rămas fără un oarecare ecou. Deputatul USR de Dolj, Adrian Claudiu Prîsnel, a preluat cauza noastră de bătălie și a adresat aceleiași ANI o serie de întrebări (oficiale, evident) prin care cerea lămuriri cu privire la situația respectivă. Parlamentarul a avut mai mult succes decât noi, fiind probabil mai aproape de ANI decât redacția publicației noastre, și a primit răspuns în noiembrie 2018 (cererea fusese făcută în octombrie).


Din adresa oficială am reținut trei aspecte: unu – declarațiile de avere și interese se păstrează pe pagina de internet a instituției (consiliul județean în cazul nostru – n.r.) și a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora (...) și doi – nedepunerea declarațiilor de avere și interese (sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri) este considerată contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 2.000 de lei.


Al treilea aspect este demn de ținut minte: „în cazul în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor declarantului (...) este obligatorie dovada acestor aspecte (...) prin indicarea normelor speciale care instituie obligația de confidențialitate, situație în care ANI poate dispune anonimizarea veniturilor”, se arată în adresa primită de deputatul USR de la Agenția Națională de Integritate.


E clar, nu? Ca să obții anonimizarea trebuie să justifici cererea și cu niște documente. Ei bine, din iunie 2018, declarațiile de avere ale președintelui și vicepreședinților Consiliului Județean Vrancea nu pot fi accesate de pe pagina instituției județene deși ANI a publicat respectivele documente fără probleme.


Conducerea CJ Vrancea a decis să blocheze accesarea respectivelor declarații doar în baza unor cereri, acte care nu au putut justifica decizia de anonimizare întrucât, repetăm, pe site-ul ANI documentele pot fi citite de oricine fără probleme. Prin urmare, ori Oprișan, Cel-Mare și Cristian au încălcat legea, ori Agenția Națională de Integritate a luat-o pe arătură.


Mai grav este faptul că luând exemplul șefului, adică a lui Marian Oprișan, mai mulți angajați (funcționari publici) și salariați ai consiliului județean au declarațiile de avere și interese blocate, deși, Dumnezeule!, sunt plătiți din banii statului, adică de noi, cei care dăm obolul în fiecare lună.


 În opinia noastră, Agenția Națională de Integritate ar trebui să de dovadă de mai multă implicare în astfel de cazuri, eventual să respecte și termeneul legal de 30 de zile pentru a răspunde, conform legii, ziariștilor. Din câte câte știm, dacă în 2019 nu s-a schimbat nimic, ANI rămâne o instituție plătită la rândul ei din același buget de stat.

 

Adauga comentariu