Decarbonizarea - o soluție ieftină pentru păstrarea unui motor „sănătos”! Florentin Laiu și aventura unei afaceri de nișă!

Un bărbat din Piatra Nemț vine cu noutăți absolute în ceea ce privește întreținerea motoarelor. Ce legătură are cu Focșaniul? Are, pentru că astăzi l-am întâlnit în Focșani pe când încerca să extindă o afacere pe care a început-o de curînd. Florentin Laiu are un mic service auto în Piatra Neamț dar, ca orice întreprinzător care vrea ceva mai mult de la viață, s-a gândit să-și lărgească piața posibilităților. Așa s-a născut ideea cu serviciul de decarbonizare

.
Pentru șoferii care nu au auzit de așa ceva, decarbonizarea este un procedeu prin care, pe scurt, scapi de carbonul din motor, mai exact, de depunerile care s-au format pe piesele interne. Prin injectarea de hidrogen pe admisie, cu motorul pornit, acesta ajunge în camera de ardere unde crește temperatura iar depunerile de carbon se dizolvă și sunt eliminate prin evacuare.


Ei bine, plecat prin cele străinătățuri, Florentin Laiu s-a gândit să încerce acest lucru și în România, pentru că, să fim sinceri, nu auzi peste tot de asemenea serviciu. A început întâi în Piatra Neamț, la service-ul său, apoi a investit în aparatură și a creat o echipă mobilă care se deplasează în țară. Deocamdată, pe lângă Focșani, aceasta reușește performanța de a oferi servicii în Suceava, Botoșani, Iași, Rădăuți, Gura Hunorului, Bacău, Onești, Moinești, Târgu Mureș, Pașcani și Roman.


Astăzi, la Focșani, am stat de vorbă cu șeful echipei mobile, Vasile Bumbu, care ne-a spus câteva din avantajele decarbonizării: „Beneficiile sunt multiple pentru mașină. Motorul devine mai silențios, se reduce consumul de carburant cu până la 15%, accelerația este mai ușoară, scade nivelul de noxe și se recuperează cuplul motor pierdut. Este recomandat ca procesul de decarbonizare să se facă la 10 – 15.000 de kilometri, odată cu schimbul de ulei, depinde de șofer. Nu este vorba de o reparație, ci de întreținere a autovehiculului..


Prețurile nu sunt mari. Taxăm în funcție de capacitatea cilindrică. De exemplu, pentru un motor de până la 2.400 de centimetri cubi prețul este de 150 de lei iar până la 2.700 cmc se plătește 200 de lei. În Marea Britanie procedeul ăsta este obligatoriu și se face de două ori pe an. La noi părerile șoferilor sunt împărțite, însă mulți spun că nu folosește la nimic înainte să încerce. Noi îi invităm să vină și să vadă”, ne-a spus Vasile Bumbu.


Povestea nu se oprește aici. Florentin Laiu a reușit astăzi să semneze un proiect de finanțare pe bani europeni. Suma, chiar dacă nu este foarte mare îi va prinde de minune și-l va ajuta să se extindă.


„Noi avem și un proiect cu bani europeni, astăzi semnăm contractul de finanțare, și vrem să ne extindem. Pentru asta trebuie să testăm puțin piața. Să vedem zonele unde ar fi rentabil să mergem. Din acest motiv ne-am îndepărtat puțin de Piatra Neamț. Proiectul nostru, finanțat cu bani europeni, are la bază ideea de întreținere a mașinii.


O să achiziționăm din Germania un aparat de curățat injectoare și încă un aparat de decarbonizare. De asemenea, dacă avem acum o singură echipă, în baza proiectului vom mai forma una și aducem aparatură. Trebuie spus că aparatul de curățat injectoare este unic în România, de aceea angajații noștri vor face și un curs de specializare”, ne-a explicat planurile sale, Florentin Laiu.


El ne-a mai destăinuit că este conștient că există și va avea concurență pe piață, însă este încrezător în forțele proprii întrucât oferă servicii de calitate și nu umblă să înșele oamenii. „O să fie concurență pe piață dar nu toți cei care s-au apucat de treaba asta, sau vor să facă așa ceva, au aparatură performantă pentru a asigura servicii de calitate.


Pe de altă parte, unii nu au conoștnțe de mecanică pentru a putea interveni în cazul unor probleme care se pot ivi pe parcurs. Deocamdată, ceea ce facem noi acum nu este o afacere în adevăratul sens al cuvântului, adică nu trăim de pe urma ei. Pe viitor, însă, cu proiectul pe care îl avem, lucrurile se pot schimba în bine”, ne-a mai spus Florentin Laiu.

 

Adauga comentariu