Decanul Baroului Vrancea, față în față cu ministrul Justiției: „Dumnealui a fost procuror la Panciu, la Focșani, a fost avocat, a fost profesor universitar. Nu știe ce înseamnă? Sunt mii de studenți care i-au trecut prin mână”

Spiritele se inflamează în justiție, avocații din mai multe județe anunțând proteste legate de onorarii. Avocații din Vrancea stau bine la capitolul onorariilor din oficiu, județul nostru fiind printre singurele unde plățile sunt la zi. Din acest motiv, protestele avocaților din cele 14 barouri din țară nu sunt încă urmate de juriștii din Baroul Vrancea, însă aceasta nu înseamnă că toți sunt mari admiratori ai ministrului Justiției. Chiar dacă Tudorel Toader este vrâncean, ba chiar le-a și fost profesor unora dintre avocații de pe plan local, declarațiile acide ale acestuia referitoare la „pretențiile” emise de foștii săi colegi de breaslă nu au rămas fără ecou. Decanul Baroului Vrancea ne-a spus că momentan avocații din județ nu vor protesta. Nu pentru că nu au dreptate în ceea ce revendică, ci pentru că un protest cu banderolă nu rezolvă nimic.

Baroul Vrancea a făcut mai multe intervenții scrise, ultima acum 2 săptămâni. În care îi rugam să ne întâlnim la București pentru a discuta protocolul cu SAJ. Nu am primit niciun răspuns. Într-un dosar penal dacă iei 160 de lei, plătești impozitul, rămâi cu 64 de lei. Te duci până la penitenciar, te duci pe banii tăi. I-am și explicat (n.r. ministrului Toader): te duci până la Vidra, sau până la Vulturu - unde e dumnealui născut - să faci o cercetare. Dumnealui spune doar că e ilegal, că nu se poate plăti transportul. Dar nu e vorba doar de transport. Sunt dosare, cum a fost și la Focșani, cu Mera. În care un avocat a luat 500 de lei pentru 3 ani. Este normal? Sunt dosare care au 1.000 - 2.000 de pagini. Nu trebuie studiate de un avocat? Pentru ce, pentru 160 de lei?

Profesia de avocat nu este respectată de nimeni din MJ, care ar trebui să înțeleagă că activitatea pe care o face un avocat o face pentru bunul mers al justiției și al societății. Discutăm munca, aici nu faci preț pentru un produs. Eu nu sunt de acord să îmi pun o banderolă pe mână, care nu va duce la nimic. Sunt peste 9.000 de avocați care intră în oficii. Avocați tineri, cu masterate, doctorate, și sunt ignorați pentru munca pe care o desfășoară.

Dumnealui a fost procuror la Panciu, la Focșani, a fost avocat, a fost profesor universitar. Păi nu știe ce înseamnă? Sunt mii de studenți care i-au trecut prin mână. Cu baderola nu se rezolvă nimic. Câte proteste s-au rezolvat în țara asta? Aici va trebui ceva foarte serios, o măsură radicală. Să intre avocatul din oficiu numai în dosare care sunt cu arest preventiv. Așa vom proceda. Nu pot impune, dar nu cred că cele 42 de barouri vor face altfel”, ne-a declarat pentru Știri de Focșani decanul Ioan Ioanovici.

Totodată, acesta ne-a spus că mâine va merge la București, la Senat, unde, împreună cu mai mulți avocați din UNBR, vor încerca să își facă cunoscute doleanțele în mod civilizat. Între timp, de ieri, ministrul Tudorel Toader a lansat o serie de afirmații privind situația din barouri. Pe scurt, pretențiile acestora sunt exagerate, iar mișcările de protest sunt doar „campanii” de imagine. Replicile nu au întârziat să apară, inclusiv din partea unei avocate din Vrancea, căreia în vremurile bune Tudorel Toader îi preda noțiuni de Drept în facultate.

Adauga comentariu