Debandadă în UNPR: fuziune sau alianță cu PSD? Ce înseamnă schimbările pentru Focșani

Partidul Uniunea Națională pentru Progresul României s-a decis și nu prea în privința liniei politice pe care o va urma în perioada următoare. Oricum era o ceață aproape totală printre membrii din teritoriu, care ba înclinau către un alt grup politic, când înclinau către un altul, iar acum starea de confuzie se adâncește. Azi, UNPR și-a chemat parte din membrii care contează la București, ca într-un film cu spioni. Sau cel puțin asta am înțeles noi.

De dimineață, am auzit că Partidul Social Democrat își mărește echipa. Nu pe bază de CV, ci printr-o fuziune prin absorție a UNPR. Ceea ce, pentru Vrancea cel puțin, nu ar fi deloc comod. În Focșani, doi dintre membrii UNPR par a fi în formațiuni politice total diferite: consilierii locali Marius Iorga și Costel Bîrsan se situează la poluri diametral opuse în CL, astfel încât dacă o căsnicie cu Marian Oprișan ar fi o fericire pentru unul, pentru celălalt ar fi aproape o tragedie.

Așa că am încercat să aflăm dacă la București s-a parafat mariajul cu PSD și ce se întâmplă mai departe. Costel Bîrsan ne-a spus că a primit o convocare pentru a fi prezent astăzi la București, însă inițial nu a știut pentru ce și a crezut că va fi discutat subiectul conflictului pe care îl are cu viceprimarul Marius Iorga, agățat la aripa PSD din CL Focșani. Cum Bîrsan a ales grupul PNL în legislativul focșănean, conflictul celor doi membri UNPR este pe față, chiar vocal uneori. Și, dacă Iorga oricum înclina clar balanța spre PSD și chiar i-a însoțit pe social democrați în campania pentru europarlamentare, Bîrsan nici să nu vadă roșu în fața ochilor.

A fost ca în coadă de pește. Am fost chemați la sediu la București la Conferința Națională și, cum nu avem sală de conferințe, a ieșit Gabriel Oprea afară în curte și a spus ceva, eu nici nu am auzit ce. Cei din față au ridicat mâinile. Unii au spus ca s-a votat fuziunea cu PSD, alții că s-a votat alianță. Eu m-aș mira să existe o fuziune, pentru că nici cea cu PMP nu e lămurită. Dacă judecătorul va considera că fuziunea cu PMP este legală, va produce efecte. Eu pot să spun doar că nu am plecat din locul meu de când s-a constituit consiliul local și nu am să plec. Acolo, în acel loc am stat de când s-a constituit consiliul local”, ne-a spus consilierul Costel Bîrsan.

Pe de altă parte, sursele noastre spun că fuziunea bate la ușă și mai lipsește doar ca PSD să fie de acord să împartă din ciolan. Votul de astăzi a însemnat de fapt doar a da mână liberă celor de la centru pentru o eventuală fuziune cu PSD. „S-a votat dacă să se facă fuziune sau alianță. De acum urmează să înceapă negocierile”, ne-a spus o sursă din interiorul partidului.

Pe de altă parte, nu este exclus ca președintele UNPR să urmărească această fuziune în interes personal, dat fiind că are ceva probleme într-un dosar penal destul de serios. Astfel, Gabriel Oprea ar visa ca, din interiorul PSD, să candideze pe un loc eligibil de parlamentar pentru a căpăta o imunitate care să îl ferească de o eventuală condamnare. În același timp, în PSD este posibil să se urmărească doar un simplu exercițiu de imagine: în partid vor veni câțiva membri cunoscuți mai mult în teritoriu, care vor aduce cu ei câteva mii de voturi la alegerile următoare. Și poate fuziunea cu UNPR va fi un imbold și pentru nehotărâții din ALDE.

Adauga comentariu