Dacia 1300 și Fiat Polski - „aripă la aripă” într-o caravană retro excepțională. 40 de turiști polonezi pasionați de România au vizitat orașul Focșani!

Zeci de polonezi aflați la volanul a 16 mașini Dacia și Fiat Polski au „invadat” Piața Unirii din Focșani. Caravana poloneză „Go Romania!” poposește pentru prima oară în orașul de pe Milcov, în cadrul unui proiect de promovare turistică organizat de Ambasada României la Varșovia și Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Polono-Română. Evenimentul a fost sprijinit de Uniunea Națională a Patronatelor cu parteneriatul tehnic al InterCars România.

Proiectul „Go Romania!” se află la a doua ediție și constă în refacerea drumului parcurs de turiștii polonezi spre Delta Dunării și litoralul Mării Negre în anii 70 – 80. În urmă cu o săptămână, automobiliștii polonezi au plecat din Cracovia cu direcția Tulcea, trecând prin Satu Mare, Bistrița, Iași și Suceava. Acum, la întoarcere, turiștii străini au făcut o primă oprire la Focșani, unde își vor petrece și noaptea, după care vor lua drumul Brașovului via Sibiu – Oradea.

Aproape de ora 18.00, în pocnetul țevilor de eșapament, 6 mașini Dacia 1300 ori 1310 și 10 Fiat Polski, toate fabricate între anii 1965 – 1990, au parcat zgomotos în Piața Unirii. Vechile autoturisme au atras imediat atenția focșănenilor aflați la promenadă în piața centrală din Focșani. În încercarea de a sta de vorbă cu unul dintre turiștii polonezi, am avut plăcuta surprindere să dăm peste cineva care știa românește aproape la fel de bine ca unul dintre noi. Este vorba de Mihai Sowa.

În vârstă de 47 de ani, polonezul ne-a mărturisit că are o pasiune inexplicabilă, încă de când era copil și a vizitat țara noastră pentru prima oară cu părinții, pentru România. Această pasiune l-a îndemnat să vină în țară de câteva ori pe an și chiar să înființeze un club românesc în Cracovia, numit „Hornet Club-Drum Bun”, un club în care cei 50 de membri se strâng să asculte muzică și să bea bere românească. Iubirea sa pentru țara noastră l-a îndemnat să-și cumpere, în urmă cu 12 ani, prima Dacie 1310 fabricată în 1983, autoturism de care este nedespărțit și acum. Cu un zâmbet larg, Mihai Sowa ne mai spune că bijuteria colecției sale este, totuși, o Dacie 1100 cumpărată din România, singul model de acest fel din întreaga Polonie.

Tobias Hodnik face parte din caravana automobilistică și vizitează pentru prima oară țara noastră. Nu are o Dacie a sa, în schimb se mândrește cu un Fiat Polski original, din 1976. L-am întrebat dacă și-ar dori o Dacie și ne-a răspuns vesel că un break este tot ce își poate dori. Îi plac mașinile românești și este înnebunit după ciorba de burtă, papanași și tradiționala pălincă. Ne mai spune că a fost plăcut impresionat de ospitalitatea noastră, de felul în care au fost ajutați de polițiștii români și că da, o să mai vină în România cu primul prilej.

După ce vor rămâne peste noapte în Focșani, turiștii polonezi pasionați de România vor pleca mâine dimineață spre Brașov, nu înainte de a face o escală la Mausoleul Eroilor din Mărășești.

Adauga comentariu