CUP Salubritate mai eficient decât în urmă cu doi ani. Colectarea selectivă a deșeurilor - un proiect reușit doar în parte!

CUP Salubritate pare să devină un succes al angrenajului de societăți subordonate Consiliului Local Focșani. În urma mai multor analize făcute de conducerea instituției s-a ajuns la concluzia că spre deosebire de anii anteriori, procentul de colectare a deșeurilor reciclabile a fost de peste 46% în municipiul Focșani, în timp ce acela de reciclare generală a tuturor gunoaielor transportate la stația e sortare este de 38%. Tot acolo sunt selectate materialele biodegradabile și resturile vegetale provenind din zonele verzi ale orașului, acestea fiind transformate în peleți sau pămând de flori.


CUP Salubritate a reușit să obțină rezultate notabile în ceea ce privește aplicarea proiectului privind colectarea selectivă a deșeurilor în zonele de case din Focșani. Demarat la sfârșitul lunii noiembrie 2016, acesta a depășit toate așteptările urcând progresiv de la 18% la 38%. „Sacul galben” a funcționat aproape fără cusur, cetățenii înțelegând importanța colectării selective.


„Spre surprinderea mea, atunci când am pornit proiectul la case, e vorba de celebrul „sac galben” în care cetățenii trebuiau să depoziteze deșeurile biodegradabile, procentul de colectare era aproape 18%. Acum, după doi ani, constatăm că acesta s-a ridicat la aproape 40%, lucru care înseamnă că primăria nu a mai plătit amenzi la Fondul de Mediu și, ceea ce este la fel de important, am reușit să micșorăm tariful cu un leu”, ne-a declarat directorul CUP Salubritate, Viorel Profiroiu.


Pe de altă parte, proiectul implementat la nivelul zonelor cu blocuri, evident mult mai numeroase în Focșani, nu s-a dovedit la fel de eficient. În primul rând, numărul pubelelor în care se colectau diversele materiale (sticlă, hârtie, plastic) este în continuare insuficient pentru nevoile populației (cea care chiar se ostenește să ducă gunoiul acolo).


În al doilea rând, faptul că pubelele sunt arondate pe zone, și nu la fiecare scară ca în cazul gunoiului menajer, trezește comoditatea în mulți dintre cetățeni, aceștia preferând să arunce gunoiul unde le este mai aproape, respectiv în europubelele amplasate la ieșirea din scările blocurilor.


În acest sens, se prea poate ca municipalitatea să caute și să găsească soluții moderne pentru remedierea acestei situații. Totuși, arhitectura orașului Focșani nu este permisivă cu unele dintre eventualele idei novative ce se vor vrea puse în practică de primărie. Adică dacă unele tehnologii pot fi introduse cu succes în alte orașe, în Focșani aceleași strategii s-ar putea să nu dea roade, mai mult, să se transforme în dezastre.

 

Adauga comentariu