Cum să te pi&i cu boltă pe imaginea unei instituții aflată în top 3 încredere: evenimentele din Piața Victoriei prin ochii unui jandarm

Este omul de lângă tine: fiul, soțul, tatăl sau poate vecinul tău: este jandarm. A văzut multe în cariera sa, a trecut prin multe: peste 20 de ani în slujba oamenilor. Ce s-a întâmplat însă recent în Piața Victoriei i-a lăsat un gust amar, evenimente comparabile poate doar cu cele din 21-22 decembrie 1898, trăite atunci ca militar în termen la trupele de securitate. Avea 18 ani și a fost dus în București în data de 21 decembrie, unde a fost pus în dispozitiv pe o stradă care bloca accesul în Piața Palatului.

Atunci am văzut cum cadre ale securității provocau și apoi, când veneau mașinile de pompieri pentru a-i uda pe manifestanți, extrăgeau persoanele, le băteau în spatele dispozitivului și le băgau în dube. Am stat 24 de ore în București în dispozitiv și am văzut și bucuria oamenilor care au crezut că vor fi liberi. Atunci ne îmbrățișau și veneau cu flori și cu țigări la noi. Apoi am văzut, pe 23 decembrie, cum îmi mor colegii: la Otopeni. Fusesem chemați ca parte a unui plan în care o companie de la trupele de securitate intervenea pentru apărarea aeroportului. În urma unui scenariu dement, au fost omorâți 37 de oameni. Am trecut și prin evenimentele din 13-15 iunie și am văzut fața unei „democrații hidoase”. La terminarea stagiului militar ni s-a propus să rămânem în sistem, dar fața sistemului de atunci nu îmi plăcea.

În septembrie am trecut în rezervă. Viața a continuat, am ales alt drum, numai pentru trei ani, însă. În toamna lui 93, încrezător că s-a schimbat ceva, m-am încadrat în trupele de jandarmi. Începuse să fie altceva și eram convins că oamenii sunt bine intenționați, că încercau să schimbe imaginea unei instituții și voiau să facă legătura cu istoria trupelor de dinainte de război. Timpul a trecut, imaginea Jandarmeriei începuse să se schimbe. A venit anul 2005 cu inundațiile, când toți vorbeau despre armată și jandarmi. De atunci, imaginea Jandarmeriei, prin munca oamenilor și comandanților, a crescut an de an, culminând cu protestele din februarie 2017. Atunci, ordinul era, firesc, să protejăm oamenii și să asigurăm un drept firesc într-o democrație, dreptul de a avea o altă părere.

În câteva ore, o imagine creată în ani a fost spulberată: 10 august 2018. Mă gândesc la acei jandarmi care vor merge acasă, în comunitățile din care fac parte. Vor mai putea spune că lucrează în Jandarmerie, o instituție în slujba cetățenilor? În condițiile în care cetățenii au dreptul și obligația să aibă opțiuni diferite. Că așa-i în democrație!

Aceasta este o poveste care ar putea fi adevărată. Chiar este adevărată și a fost trăită de mulți dintre cei care poartă haina Jandarmeriei: omul de lângă tine: fiul, soțul, tatăl sau poate vecinul tău.

Adauga comentariu