Cum merg lucrările în Vrancea: în 2017 se încredințează contractul și se semnează, după un an se tocmește diriginte de șantier o firmă abia înființată. Studiu de caz: reabilitarea unei școli din Tănăsoaia

Primarul PSD Romeo Vulpe s-a gândit anul trecut că nu ar fi rău să investească în educație, probabil în ideea că Tănăsoaia, comuna pe care o conduce cum știe dumnealui mai bine, bate pasul pe loc de mandate bune. Nimic de spus, numai că nu este suficient să scoți la licitație contractul, să îl atribui, să îl semnezi și să faci lucrările promise. Importante sunt și intențiile. Iar în ceea ce privește contractul de lucrări pentru reabilitarea școlii din Feldioara este o întreagă poveste: cea mai avantajoasă ofertă a venit de la o societate cu datorii mai mari decât cifra de afaceri, în timp ce diriginția de șantier a fost încredințată direct după un an, în septembrie 2018, unei societăți înființate în luna mai.  

Inițial, în august 2017, comuna Tănăsoaia a scos la licitație lucrările de „reabilitare școala cu clasele I-VIII și extindere cu grup sanitar în localitatea Feldioara”, suma calculată fiind de 1.500.000 lei. Pe hârtie, investiția viza „infrastructura educațională și consta în reabilitarea școlii existente în suprafață de 460,57mp și o extindere propusă cu grup sanitar în suprafață de 378,78 mp inclusiv instalații sanitare, termice, electrice, canalizare, bazin vidanjabil, montare CT pe lemne, sistematizare verticală etc”. Toate bune și frumoase, au venit societățile interesate, s-au tocmai, cine a scăzut cel mai mult la preț a câștigat.

VILA S.A., o societate din Tecuci, a calculat că poate face tot ca la carte cu 1.160.283,8 lei, așa că a fost chemată să semneze contractul, pe 18 septembrie 2017.

Cine e Vila? O societate care de ani buni abia a rezistat pe piață, conform datelor oficiale din bilanț. În 2017 a intrat un pic pe profit, o nimica toată față de datoriile care sunt mai mari chiar și decât cifra de afaceri:

Este drept, nu aceasta contează într-o licitație, ci prețul cel mai scăzut. De atunci, nicio grabă. Potrivit clarificărilor din licitație, durata contractului era de „48 de luni, de la data începerii efective a lucrărilor și până la recepția finală. Durata contractului este compusă din durata de execuție (24 luni) și perioada de garanție acordată lucrărilor (24 luni)”. Numai bun până la alegeri, orice alegeri. De atunci a trecut un an. În 2018, luna aceasta, primăria a realizat că nu are un lucru esențial în toată această poveste: dirigintele de șantier. Cu toate că se știa clar de la prima licitație că prețul pentru reabilitarea școlii din Feldioara NU include și acest tip de lucrări, a trecut un an până ca administrația să se decidă să mai dea niște bani. Culmea, societatea căreia i s-a încredințat direct contractul în valoare de 14.000 lei a fost înființată în mai 2018, adică cu doar patru luni înainte de a încheia afacerea cu primăria Tănăsoaia.

Și mai ciudat, administrator și unic asociat la TEAM PLAN TEHNIQ din Focșani este o anume doamnă Andreea Cherciu, nume similar cu al unui inspector din cadrul primăriei municipiului nostru, chiar șef serviciu. Firește, în declarația de avere/interese completată pe 14 iunie 2018 și depusă la Primăria Focșani pe 21 nu apare menționată nicio societate, concluzia fiind că sigur este o coincidență. Lucrările vor fi efectuate, iar educația din Tănăsoaia va fi la standarde înalte!

Adauga comentariu