Cum îi ajută IPJ Vrancea pe profesorii care vor să dovedească că nu sunt prădători sexuali: ghișeu suplimentar pentru eliberarea de documente în țara dosarelor cu șină și a actelor care de fapt nu au relevanță

Nebunia de pe lume cu noile reglementări prin care cei care lucrează cu copiii trebuie să dovedească angajatorului că nu au comportamente deviante și îi iubesc pe cei mici în mod platonic. Ghișeele Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative Vrancea a fost luat cu asalt înainte de începerea școlii de cadrele didactice care au nevoie de documente care să ateste că nu au comis infracțiuni sexuale, iar acestora li s-au adăugat și cei care s-au înscris la concursurile organizate de unitățile din sănătate și protecție socială. Toți, în bloc, aveau nevoie de hârtii eliberate din Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, nu îi poți refuza, așa că... IPJ Vrancea a decis să suplimenteze ghișeele.

„Având în vedere numărul mare de persoane care solicită astfel de adeverințe, pentru reducerea aglomerației la ghișeu, venim în sprijinul persoanelor și deschidem un ghișeu suplimentar, care va elibera doar acest tip de adeverințe. Programul de lucru cu publicul va fi următorul:
• la ghișeul existent la nivelul reședinței de județ (intrarea dinspre cartierul Bahne): LUNI, MARȚI și JOI între orele 08.30 – 12.00, MIERCURI între orele 14.00 – 18.00 și VINERI între orele 08.30 – 11.00.

Eliberarea acestor adeverințe se face doar de la nivelul ghișeului existent în cadrul sediului Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, din strada Cezar Bolliac. 
Acest program va fi valabil începând cu data de 16 septembrie.

Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea eliberează, la cererea persoanelor fizice sau juridice interesate sau a entităţilor prevăzute la art. 17 şi 18 din Legea 118/2019, adeverinţe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârşit vreuna dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 alin. (1) din legea în cauză. 

Persoanele interesate pot obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care pot obține, potrivit Legii nr. 290/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, propriul certificat de cazier judiciar. Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării”, anunță IPJ Vrancea.
 

După cum am spus deja, Poliția nu prea avea ce face, trebuia să vină în ajutorul oamenilor, legea e lege. Numai că, atenție, hârtiile nu reprezintă mare lucru, decât în situația celor care sunt deja în vizorul oamenilor legii pentru infracțiuni sexuale sau de exploatare a unor persoane.

Potrivit Legii 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare, în Registru „se ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, persoanelor de cetăţenie română/ străină despre care s-au primit
comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi ale autorităţilor competente din statele terţe cu privire la săvârşirea unei infracţiuni
”. 

Aceeași Lege prevede că „nu se înscriu în Registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal”.

„De bine” este și articolul 10 al actului normativ: „Persoanele fizice înscrise în Registru ...se scot din evidență în una dintre următoarele situații:

a) faptele pe care le-au săvârșit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracțiuni;

b) s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sau clasarea față de ele ori s-a pronunțat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

c) au trecut 10 ani de la data când s-a pronunțat o hotărâre definitivă de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei și nu s-a dispus amânarea sau revocarea acesteia;

d) au trecut 20 de ani de la data introducerii în Registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 5 ani;

e) la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de 5 ani;

f) au decedat.

(3) Persoanele fizice înscrise în Registru în temeiul art. 2 alin. (1) lit. b) și c) se scot din evidență după expirarea termenelor stipulate în comunicările statului de condamnare, în măsura în care aceste hotărâri nu au fost recunoscute de organele române competente.

(4) În cazul când în Registru există și alte mențiuni, se șterg numai mențiunile care impun scoaterea din evidență”. 

Alineatul 10 are și excepții, la alineatul 5: „Grațierea, prescripția executării pedepsei, amnistia sau reabilitarea intervenită cu privire la persoanele fizice înscrise în Registru nu conduc la scoaterea acestora din evidența Registrului”.

Concluzia este că apar în Registru doar infractorii cunoscuți și evident că nu există nicio metodă sigură prin care să ne protejăm copiii de prădătorii sexuali. Legea 118/2019 este cu adevărat un început, însă comunicările datelor din registru se puteau face între instituții, fără timp pierdut, cozi, hârtii și dosare cu șină.

Adauga comentariu