Cum devin mai buni oamenii în penitenciar. Un deținut care a avut o tentativă de evadare în urmă cu câțiva ani, judecat și condamnat în mai multe dosare, este inculpat într-un dosar cu IPJ: a distrus bunuri din arest, la supărare!

Un deținut din Penitenciarul Focșani poate spune că le are pe toate. Judecat pentru furturi, tâlhării, ba chiar și după o tentativă de evadare eșuată în 2012, acum trebuie să răspundă după un scandal provocat chiar în arestul IPJ Vrancea. Dosarul de distrugere a fost înregistrat la Judecătoria Focșani în 2018, însă abia în toamna acestui an va începe judecata propriu-zisă. Costică C. este tras la răspundere pentru suma de 600 de lei, cu care IPJ Vrancea s-a și constituit parte civilă. Suma reprezintă contravaloarea aparatului de aer condiționat pe care deținutul, într-un moment de supărare maximă, l-a făcut praf pe când era „cazat” în arest.

Costică C. este unul dintre deținuții care în luna mai 2012 au încercat să evadeze, în timp ce erau la muncă prin zona Colegiului Economic. Ambii deținuți au fost prinși după câteva ore, pe când se aflau într-o benzinărie din Sud și încercau cel mai probabil să ia o ocazie spre destinații mai sigure. La acea dată, Costică C. era de doar câteva luni în Penitenciarul Focșani și fusese încadrat în regim semideschis, avand o condamnare de 3 ani tot pentru distrugere. Se putea libera în decembrie 2013, însă așa și-a mai adăugat câteva luni. Ulterior, prin decizia penală a Curții de Apel Galați, acesta a fost condamnat definitiv la 6 ani închisoare pentru furt calificat și distrugere prin incendiere, plus infracțiunea de evadare.

În 2017, Judecătoria Focșani a analizat unul dintre numeroasele dosare introduse de Costică C. și, fiind vorba despre o cerere de liberare condiționată, penitenciarul a depus la dosar o caracterizare, preluată de Rolii odată cu motivarea soluției: „execută pedeapsa la regim de maximă siguranță, se află la prima analiză, a fost sancționat disciplinar de 5 ori și a fost recompensat de 3 ori. Din evaluarea psiholigică a petentului, instanța reține că acesta are un caracter impulsiv, orgolios, răzbunător, duplicitar.

De asemenea, acesta este cunoscut cu antecedente penale și a mai beneficiat în trecut de instituția liberării condiționate, ceea ce denotă că perioada de timp petrecută în detenție nu a fost suficientă pentru îndreptarea și reeducarea acestuia în spiritul respectării dispozițiilor legale, după ce acesta a beneficiat de clemența organelor judiciare a perseverat în activitatea infracțională”.

Cât era însă închis, a avut grijă să se plângă de condițiile din penitenciar, de faptul că a fost „ținut în condiții inumane și degradante, începând cu lipsa celor 4 m acordați conform ordinul M.J. și continuând cu lipsa mobilierului pentru depozitarea obiectelor personale, cu lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa luminii naturale, aerului sau disponibilitatea de ventilație precum și lipsa temperaturii  adecvate a camerei”.

Cu toate acestea, deținutul deja era „aranjat”: „beneficiază de compensarea cazării în condiții necorespunzătoare de detenție pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, i se consideră executate suplimentar 6  zile din pedeapsa aplicată”.

O altă problemă a lui Costică C. era mediul nociv din cameră, unde ceilalți deținuți fumau, deși legea le interzicea acest lucru! „Mai mulți deținuți au încălcat obligația de a nu fuma în camera de deținere. ...Administrația Penitenciarului Focșani a luat măsurile necesare asigurării interzicerii fumatului în spațiile de deținere... și prin amenajarea spațiilor de fumat la curțile de plimbare. Mai mult, persoanele private de libertate au fost informate asupra obligației de a nu fuma în spațiile de deținere și a faptului că încălcarea acestei obligații constituie abatere disciplinară și se pedepsește conform legii, prin întocmirea unui raport de incident. Prin urmare, instanța apreciază că Administrația Penitenciarului Focșani a respectat dispozițiile legale și a luat măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de detenție pentru petentul Cășuneanu C______, fără a-i încălca drepturile cu privire la sănătate.                              

De asemenea, se constată că petentul nu a sesizat cadrele Penitenciarului Focșani în momentul în care colegii săi de detenție și-au încălcat obligația de a nu fuma în spatțile de detenție în vederea sancționării lor și astfel, a încetării fumatului în camera de deținere”, se arată într-un extras din motivarea respingerii unei plângeri a deținutului, încărcată pe Rolii.

În final, deținutul s-a liberat în iulie 2017, după ce a convins o altă judecătorie că este un om mai bun. În 2018, Costică C. ajungea din nou în arest, după ce dăduse câteva spargeri în Panciu: acesta furase bunuri din clădirea fostei primării a orașului precum și din două locuințe.

Adauga comentariu