Cu ce averi intră în 2019 conducătorii parchetelor din județ: case, mașini, bani albi pentru zile negre

Chiar dacă anul 2018 este pe sfârșite, abia de curând declarațiile de avere și interese au fost publicate pe site-ul Agenției Naționale de Intregritate. Completate în marea lor majoritate încă din luna mai, declarațiile procurorilor vrânceni nu sunt de găsit nici acum pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, însă au apărut pe ANI. Procurorii din județ sunt conduși cu mână forte de două doamne: Victoria Bîrsan - prim procuror - și Marinela Arginteanu, adjunct. De departe, prim procurorul are cele mai multe proprietăți, pe care le deține împreună cu soțul, consilier local și om de afaceri. 

Familia Bîrsan deține patru autovehicule - două autoutilitare și două Opel, au împrumutat o persoană fizică cu 45.000 de euro, dar au și active financiare:

Cât despre salarii, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a câștigat în 2017 un total de 165.361 lei, sumă compusă din salariile ca șef secție judiciară și alte restanțe salariale. Pe de altă parte, prim adjunctul PT Vrancea, Marinela Arginteanu, a avut anul trecut venituri totale de 142.229 lei. Anul acesta, pe declarația de avere a procurorului Arginteanu apar trei datorii către bănci - un credit din 2014, o descoperire de card din 2017 și un credit contractat chiar în 2018. Toate sunt în lei, suma totală care trebuie înapoiată unităților bancare fiind de peste 440 mii lei. Pe declarația de avere completată în vara acestui an de prim adjunctul PT Vrancea mai apar și două active financiare (depozite sau echivalente, în sumă totală de 15.000 lei), o casă și două mașini.

În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, unitatea este condusă de prim procurorul Ionuț Auraș Petrescu. Ca și în anii anteriori, conducătorul PJ Focșani estimează că a avut venituri totale de „aproximativ 143.000 lei”, adică salariile cumulate în 2017. Procurorul Petrescu nu are terenuri și are aceleași proprietăți ca în anii anteriori: un apartament în București și o casă în Rîmnicu Sărat. Una dintre mașinile pe care o are trecută în declarația de avere e tot din anii anteriori: un Ford Focus fabricat în 2007, iar anul trecut a mai adăugat un Ford Kuga la rubrica bunuri mobile. Nu are bani puși de-o parte, dar anul trecut prim procurorul PJ Focșani a contractat un împrumut de 70.000 de lei, pe care trebuie să îl acopere până în 2022.

A doua mână din Parchetul Local Focșani este Anca Dorina Rîșca, din a cărei declarație aflăm de asemenea detalii despre proprietățile deținute, datorii și bani puși de-o parte. Prim procurorul adjunct are aceleași imobile ca în anii anteriori: două terenuri intravilane - dintre care unul în Focșani, pe care are și o casă, ambele proprietăți din municipiu fiind cumpărate prin credit ipotecar. Procurorul conduce o Skoda fabricată în 2011 și încearcă se se asigure pentru zile negre: are două fonduri private de pensii, în valoare de aproximativ 49.000 lei, precum și bani care se adună la Pilonul III. Prim adjunctul a avut pe tot anul 2017 salarii totale de 126.361 lei, însă are și datorii: un credit ipotecar și unul de nevoi personale, având de înapoiat băncii peste 530 mii lei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu a fost condus până luna aceasta de procurorul Marinel Ifrim, care din 2019 va fi magistrat pensionar. Avcum, când iese din sistem, prim procurorul de la Panciu are două apartamente: unul în Panciu și al doilea în București. La capitolul bunuri mobile sunt trecute două mașini: o Skoda Octavia fabricată în 2007 și VW Bora, în 2001. Procurorul păncean nu are datorii sau bani puși de-o parte, veniturile sale totale pe anul trecut fiind formate din salariul încasat de la Ministerul Public, la care s-au adăugat drepturile salariale din hotărâri judecătorești: 153.932 lei.

Adauga comentariu